NOS NieuwsAangepast

Rivalen Afghanistan delen macht

Ashraf Ghani wordt de nieuwe president van Afghanistan. Na maandenlang getouwtrek om de macht hebben Ghani en zijn rivaal Abdullah Abdullah, die zijn verkiezingsnederlaag niet wilde toegeven, een akkoord over een regering van nationale eenheid gesloten.

Volgens dat akkoord wordt Ghani de opvolger van Hamid Karzai. Abdullah mag een "hoogste uitvoerder" aanwijzen; die wordt de facto premier. Op de Afghaanse televisie was te zien hoe de twee kemphanen elkaar omhelsden nadat ze het akkoord hadden getekend.

"Ze gaan de macht echt delen", zegt NOS-correspondent Joeri Boom. "Ze hebben het recht om op de hoogste posities evenveel aanhangers te benoemen." De precieze verdeling van ministersposten is nog niet bekend.

Beëdiging

Ghani wordt waarschijnlijk komende week geïnstalleerd als president. Eigenlijk had de opvolger van Karzai al op 2 augustus moeten worden beëdigd, maar omdat Abdullah volhield dat bij de verkiezingen was gefraudeerd, bleek die datum onhaalbaar.

Vertrekkend president Karzai heeft de twee gefeliciteerd. Hij sprak van een belangrijke stap voor de ontwikkeling van Afghanistan.

Ook in Washington is opgetogen gereageerd. Een woordvoerder van president Obama zegt dat het akkoord een mogelijkheid is voor eenheid en meer stabiliteit. De Amerikaanse minister Kerry was meerdere keren naar Kabul gereisd om Ghani en Abdullah tot samenwerking te bewegen.

Kou uit de lucht?

Boom betwijfelt of het akkoord de kou in Afghanistan uit de lucht haalt. "Misschien kunnen Ghani en Abdullah nu door een deur, maar de vraag is of hun aanhangers dat ook kunnen", zegt hij. Ghani hoort bij de belangrijkste bevolkingsgroep, de Pasjtoen. Abdullah vertegenwoordigt de Tadzjieken, de op een na grootste etnische groep. "Misschien helpt het dat Abdullah half Pasjtoen en half Tadzjiek is."

Een van de eerste taken van de nieuwe president wordt het ondertekenen van een verdrag met de VS, waarin afspraken worden gemaakt over het verblijf van 10.000 Amerikaanse militairen. Daarna zou de NAVO een vergelijkbaar akkoord kunnen sluiten.

De huidige NAVO-missie in Afghanistan eindigt in december; dan worden ook de meeste militairen teruggetrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl