NOS WielrennenAangepast

Titelstrijd opent met secondenspel

Niki Terpstra of Jens Mouris. Eén van die twee Nederlanders krijgt zondag hoogstwaarschijnlijk een gouden medaille uitgereikt in het Spaanse Ponferrada, op de openingsdag van de wereldkampioenschappen wielrennen. Zij zijn met hun ploegen Omega Pharma - Quick-Step en Orica-GreenEdge topfavoriet in de ploegentijdrit.

De jongste discipline op de mondiale titelstrijd is alweer toe aan zijn derde editie. Of het evenement zich bewezen heeft? Qua spanning is die vraag alleen maar bevestigend te beantwoorden. In 2012 was het verschil tussen de nummers één en twee slechts drie seconden. En ook vorig jaar in Florence was er een zenuwslopende ontknoping, met Orica dat slechts 0,88 tekort kwam voor goud.

Beide keren stond Terpstra aan de goede kant van de score. "We staan er precies hetzelfde voor als verleden jaar. De vorm is goed", stelt de Nederlander, die in Ponferrada alleen aan het eerste onderdeel meedoet. Tom Dumoulin is in Noordwest-Spanje de afgevaardigde in de individuele tijdrit en voor de wegrace is Terpstra gepasseerd.

"Voorbereiding was perfect"

Terpstra kijkt met zeer veel vertrouwen uit naar de ploegentijdrit. "De voorbereiding van ons in de Ronde van Groot-Brittannië was perfect." Eén van de betere tijdrijders van OPQS, Michal Kwiatkowski, toonde er goede vorm door op een haar na de eindzege te pakken. De jonge Nederlander Dylan van Baarle troefde hem af.

Terpstra verwacht veel van de Australiërs. "Orica is ook nu weer een hele grote concurrent." Op papier lijkt zijn team er zelf niet sterker op geworden, met het vertrek van de drie hardrijders Sylvain Chavanel, Peter Velits en Kristof Vandewalle. In hun plaats starten zondag Julien Vermote, Pieter Serry en Tom Boonen. "Maar met Tony in je team heb je in de ploegentijdrit altijd een groot voordeel", doelt Terpstra op de Duitser Tony Martin.

"Wij komen voor goud"

Het vertrek van het trio bij Omega Pharma - Quick-Step zou wel eens cruciaal kunnen zijn, gezien het geringe verschil in de krachtsverhoudingen. Daar rekent Orica ook op. "We hebben ons goed ontwikkeld de laatste drie jaar. We komen hier maar voor één ding en dat is goud", stelt ploegleider Matthew White. De formatie heeft geen wereldtopper als Martin in de gelederen, maar, zo is de overtuiging van White, het is wel een hechter team.

"Naast Damien Howson heeft deze groep veel met elkaar samengewerkt de voorbije jaren. Zo hebben we ook succes geboekt in de Giro en de Tour." In de Tour van 2013 versloeg Orica de rivaal uit België met 0,75. En in de Giro van dit jaar was het verschil zelfs vijf seconden. Al moet erbij worden gezegd dat de afstanden in de grote ronden korter zijn dan op het WK (circa 25 kilometer in plaats van circa 50 kilometer) en de ploegen groter (negen renners in plaats van zes).

Naast Mouris, die er ook bij was in 2012 (brons) en 2013 (zilver), staan voor Orica zondag Luke Durbridge, Michael Hepburn, Damien Howson, Brett Lancaster en Svein Tuft aan de start.

Starttijden

Om 14.00 uur bijt Team Ecuador het spits af. De drie Nederlandse ploegen starten om 14.08 uur (Rabobank Development Team), 15.12 uur (Giant-Shimano) en 15.16 uur (Belkin). Orica begint als voorlaatste team om 15.48 uur, vier minuten voor titelverdediger Omega Pharma - Quick-Step.

Er zijn in de 57,1 kilometer lange tijdrit drie meetpunten; na 23, 36 en 49 kilometer.

De tijdrit is LIVE te volgen via NOS.nl en NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl