NOS VoetbalAangepast

Te licht voor De Kuip, talent bij Ajax

Kenneth Vermeer is niet de enige speler die zondag tijdens de klassieker tegenover zijn oude club staat. Ook voor Ajax-talent Anwar El Ghazi is het duel in De Kuip een speciale aangelegenheid.

Hij komt als een komeet opzetten dit seizoen, de negentienjarige Marokkaanse Nederlander. Aanvankelijk zou hij zijn wedstrijden afwerken voor Jong Ajax, maar hij imponeerde in de voorbereiding dusdanig dat coach Frank de Boer hem bij het eerste haalde. En na goede optredens in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en de eerste competitiewedstrijden, is hij nu zelfs basisspeler. Media en analisten zijn lovend over hem. Zijn potentie wordt geroemd ("daar zit heel veel in") alsmede zijn fysieke gesteldheid.

Bij Feyenoord niet goed genoeg

Hoe raar kan het lopen. In 2008 werd hij weggestuurd bij Feyenoord. Niet goed genoeg, werd gezegd. El Ghazi: "Ik was heel erg speels in die tijd bij Feyenoord. Ik was heel erg klein en ik was me er niet heel erg bewust van dat ik hard moest trainen. Daar had ik nooit zin in. In de wedstrijden deed ik wel hard mijn best, alleen op de trainingen liet ik het nooit zien. Daar heb ik best spijt van."

De in Barendrecht, onder de rook van Rotterdam, geboren El Ghazi mocht op dertienjarige leeftijd wel enkele kilometers verderop voetballen. Bij Sparta. Daar speelde hij in jeugdelftallen totdat Ajax zich meldde in 2013. "Bij Sparta was ik al een Ajax-fan. Ik heb ervan gedroomd bij Ajax te voetballen. Die kans heb ik gekregen en die heb ik gelijk gegrepen."

Topscorer

De Nederlandse jeugdinternational begon vorig seizoen in de A1 en mocht in de voorbereiding op dit seizoen enkele wedstrijden met Ajax 1 meedoen. Hij werd gelijk topscorer van de hele voorbereiding met acht treffers. Op 3 augustus maakte hij zijn officiële debuut in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (0-1 tegen PEC). Vijf eredivisiewedstrijden verder heeft hij twee doelpunten en twee assists achter zijn naam.

En woensdag mocht hij zijn debuut maken in de Champions League. Een voorlopig hoogtepunt, zegt El Ghazi: "Vooral toen het begon. Het was zo'n fantastische sfeer. Vijftigduizend mensen die wapperden met hun vlaggetjes. Ik keek het altijd thuis op televisie. Nu mag ik er zelf deel van uitmaken. Ongelooflijk."

El Ghazi stond tegen Paris Saint-Germain om tactische redenen niet in de basis, maar viel na een uur in. Het bleef niet onopgemerkt. In een duel met oud-Ajacied Maxwell kreeg hij een gele kaart voor een natrappende beweging. Maxwell gaf hem ook een standje. "Het was niet mijn intentie om hem na te trappen. Hij duwde mij weg, ik was een beetje uit balans. Ik heb de beelden teruggezien en het leek wel op een schopbeweging. Het was een domme actie."

Dromen

Hij hoopt zondag niet het mikpunt te zijn van negatieve spreekkoren, vanwege zijn overstap naar Amsterdam. "Natuurlijk zijn er Rotterdammers die denken: dat is belachelijk, dat kan niet. Maar voetbal blijft een sport. Natuurlijk, de relatie tussen Feyenoord en Ajax is niet altijd even goed. Ik heb ook alle respect voor beide supportersgroepen, maar ze moeten wel begrijpen dat ik deze keuze heb gemaakt. Dat ik een jongen ben die ook graag dromen heeft en ze achterna gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl