NOS NieuwsAangepast

"Jihad-probleem België veel groter"

Twee Haagse jihadgangers die in Brussel een aanslag wilden plegen, volgens de Nederlandse justitie. Is dat een teken van mogelijke kruisbestuiving tussen Belgische en Nederlandse IS-sympathisanten?

Vanuit Nederland zijn er zo'n 140 jihadisten naar Syrië en Irak gereisd. Daarvan zijn er inmiddels 30 teruggekeerd. Vanuit België zijn al meer dan 350 jihadisten naar het gebied vertrokken, van wie minstens 90 mensen zijn teruggekeerd.

Daarmee is het probleem met jihadgangers in België groter dan in Nederland, meent correspondent Joris van Poppel. "Daar lijkt het wel op. Tegelijkertijd zie je aan die Haagse jihadgangers dat er heel veel overeenkomsten zijn. Er bestaan bijvoorbeeld veel contacten tussen Syriëgangers in Nederland en in België. Dat weten we ook uit andere zaken."

Schaduwen

Justitie in België kan het werk nauwelijks aan volgens Van Poppel, een klacht die in Nederland ook al eens is geuit. "De 90 mensen die terug zijn, proberen ze zo goed mogelijk te schaduwen. Die proberen ze ook online in de gaten te houden."

Maar dat zijn niet de enige mensen die justitie in het vizier heeft. "Er zijn ook sympathisanten. Mensen die nog nooit in Syrië zijn geweest, die misschien geen plannen hebben om daar mee te doen aan de gewapende strijd, maar wel hun sympathie voor IS willen tonen met aanslagen op symbolische plaatsen als een joods museum of in de Europese wijk in Brussel", aldus Van Poppel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl