NOS NieuwsAangepast

Tap open, Oktoberfest begonnen

In München is het jaarlijkse Oktoberfest begonnen. Burgemeester Reiter sloeg om 12.00 uur het eerste vat bier aan.

De eerste pul was volgens traditie voor de Beierse premier. Daarna mochten ook de tienduizenden feestgangers beginnen aan hun Mass, zoals een liter bier in Beieren wordt genoemd.

Het aanslaan van het eerste vat is de belangrijkste bijzaak in het takenpakket van de burgemeester. Hoe minder slagen hij nodig heeft, des te beter hij is. Reiter deed het met vier slagen redelijk goed. Zijn voorganger Ude had er vorig jaar maar twee keer voor nodig, maar hij was twintig jaar burgemeester.

De 181e editie van het feest is historisch. Bij sommige feesttenten moet voor het eerst meer dan 10 euro voor een pul worden betaald. Tien jaar geleden kostte een Mass nog 7 euro.

Exportproduct

Het Oktoberfest is het grootste volksfeest ter wereld. Tot en met 5 oktober worden meer dan 6 miljoen bezoekers verwacht, die samen bijna 7 miljoen liter bier gaan consumeren.

Het concept van biertafels, klederdracht en volksmuziek is uitgegroeid tot een succesvol exportproduct. Er zijn inmiddels Oktoberfeesten in de VS, Brazilië, China en Japan. De meeste Nederlandse steden organiseren ook bierfeesten, maar die zijn - anders dan het origineel - pas halverwege of eind oktober.

September

Het Oktoberfest begon in 1810 als huwelijksfeest van de Beierse koning Lodewijk en prinses Therese. Er werden paardenraces gehouden en het volk mocht een biertje komen drinken. Dat was zo'n succes, dat het feest sindsdien ieder jaar wordt herhaald. Het feestterrein in het centrum van München heeft nog altijd de naam van de prinses: Theresienwiese.

In 1872 werd besloten om het Oktoberfest een paar weken naar voren te halen, omdat er in september een grotere kans is op mooi weer. Daar was vanochtend overigens weinig van te merken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl