NOS NieuwsAangepast

Zzp'ers krijgen wanbetalerslijst

Zelfstandigen Bouw heeft voor zijn leden een zwarte lijst met wanbetalers opgesteld. Daarop staan de namen van personen en bedrijven met wie de leden beter geen zaken kunnen doen.

Volgens de belangenorganisatie voor zzp'ers in bouw, hout en techniek gaat het om mensen en bv's die "met list en bedrog te werk gaan'' en zelfstandige vakmensen niet betalen voor hun werkzaamheden.

Zelfstandigen Bouw zegt dat de mensen en bedrijven op de zwarte lijst ook heel handig zijn om onder betaling uit te komen, met als gevolg dat zzp'ers die voor hen hebben gewerkt, naar hun geld kunnen fluiten. ''Als de gedupeerden proberen via de rechter hun geld te krijgen, is er wel voor gezorgd dat bij de bv's waarvoor ze hebben gewerkt niets meer te halen valt", aldus de organisatie.

Daders beschermd

Zelfstandigen Bouw zegt een toename te zien van dit soort praktijken en roept het kabinet op hiertegen harde maatregelen te treffen. "Soms loop je als jurist tegen een muur'', zegt Farid Niamut, een van de juristen van Zelfstandigen Bouw. "Want de wetgever beschermt deze lieden beter dan hun slachtoffers.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl