NOS NieuwsAangepast

Derde hulpkonvooi in Oekraïne

Rusland heeft opnieuw een konvooi met hulpgoederen naar Oekraïne gestuurd. Het gaat om het derde hulpkonvooi voor de inwoners van Oost-Oekraïne.

Een deel van de vrachtwagens is in de oostelijke regio Donetsk aangekomen, dat in handen is van pro-Russische separatisten. Daar worden de trucks uitgeladen.

Geen toestemming

Het konvooi bestaat uit ongeveer 200 trucks, die volgens Rusland water, voedsel, generatoren en medicijnen brengen. De vrachtwagens zijn de grens overgestoken op dezelfde plaats als de twee vorige konvooien.

Ook ditmaal hebben de Oekraïense autoriteiten daarvoor geen toestemming gegeven. Ze beschouwen de Russische hulpoperatie als provocatie.

Omsingelde steden

Een week geleden bracht een Russisch konvooi hulpgoederen naar rebellenbolwerk Loegansk, en keerde daarna terug. Een maand geleden passeerde een eerste hulpkonvooi met 280 vrachtwagens de Russisch-Oekraïense grens, tegen de wens van de autoriteiten in Kiev.

De inwoners van de omsingelde steden Donetsk en Loegansk kampen met een gebrek aan onder meer levensmiddelen en medicijnen door het conflict in Oost-Oekraïne tussen Kiev en de separatisten, dat ongeveer 5 maanden geleden begon.

Geschonden

Op 5 september werd een staakt-het-vuren overeengekomen, dat meerdere keren is geschonden. Vannacht zijn de partijen het eens geworden over aanvullende maatregelen om het staakt-het-vuren te verstevigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl