NOS NieuwsAangepast

Loren: 80 en vol levenslust

Sophia Loren wordt vandaag 80. Haar echte naam is Sofia Villani Scicolone. Zij werd geboren in Rome, maar al vrij snel verhuisde ze met haar moeder naar Pozzuoli bij Napels.

Sophia groeide op onder armoedige omstandigheden in het huis van haar grootouders. In dat huis woonden ook nog veel andere familieleden. Toen Sophia 6 was brak de Tweede Wereldoorlog uit en kreeg haar familie het nog slechter.

Artiestennaam

De kleine Sophia was als kind geen schoonheid. Klasgenoten noemden haar "stokje" vanwege haar tengere lijf. Maar aan het begin van haar pubertijd veranderde dat. Sophia werd een mooie jonge vrouw met weelderige vormen.

In 1950 gingen Sophia en haar moeder terug naar Rome. Sophia had inmiddels al een schoonheidswedstrijd gewonnen en haar moeder zag voor haar dochter een mogelijkheid om filmster te worden. En een jaar later kreeg ze haar eerste bijrol. Tegelijkertijd werkte ze als fotomodel.

Langzaam maar zeker werd Sofia Villani Scicolone een ster in de Italiaanse filmwereld, onder meer door de rollen die ze speelde in The Gold of Naples en Aida. Intussen had ze haar artiestennaam Sophia Loren aangenomen.

Erkend

In 1957 acteerde de toen 23-jarige voor het eerst in een Hollywood-productie: The Pride and the Passion. Grote waardering kreeg ze in 1960 voor haar rol in Twee Vrouwen. Loren speelt een moeder die in het door de Tweede Wereldoorlog verwoeste Rome in kommervolle omstandigheden haar dochter opvoedt. Het verhaal in de film vertoont grote gelijkenis met de jeugd van Sophia.

Voor haar acteerprestatie in Twee Vrouwen kreeg Sophia Loren een Oscar. Ze was na Anna Magnani de tweede Italiaanse actrice die deze onderscheiding won.

Intussen was Sophia getrouwd met Carlo Ponti. In 1962 gingen zij scheiden, niet omdat hun relatie op de klippen was gelopen, maar omdat Ponti problemen had met de scheiding van zijn eerste vrouw. Die was in Mexico uitgesproken, maar de Italiaanse justitie erkende die scheiding niet.

Bigamie

Ponti was dus volgens de Italiaanse wet nog altijd met zijn eerste vrouw getrouwd en dreigde de gevangenis in te gaan wegens bigamie. Later werd alles opgelost en in 1966 trouwden Sophia en Carlo voor de tweede keer met elkaar. Ze bleven bij elkaar tot aan Ponti's dood in 2007.

Moeder

Na een verblijf in de VS, keerde Sophia in de jaren zeventig terug naar Italië. Ze werkte mee aan tal van populaire Italiaanse films, maar een groot deel van haar tijd besteedde ze aan de opvoeding van haar zoons Hubert (1968) en Eduardo (1969).

Later ontplooit Loren zich als zakenvrouw met onder meer een eigen parfum.

Schijnwerpers

Nog steeds komt Sophia over als een energieke vrouw met een jong elan. Ze zegt dagelijks vroeg op te staan, om een ochtendwandeling van een uur te maken. "Als ik in het park loop, ben ik nieuwsgierig naar wat ik tegenkom. Misschien ga ik iets moois zien, ik denk positief."

Afgelopen week stond Sophia Loren in Mexico in de schijnwerpers, waar ze een tentoonstelling opende ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl