NOS NieuwsAangepast

Turkse IS-gijzelaars vrij

Tientallen Turkse gijzelaars die gevangen werden gehouden door Islamitische Staat zijn weer terug in Turkije. Dat heeft de Turkse premier Davutoglu bekendgemaakt.

IS ontvoerde de 46 Turken en 3 Irakezen in juni na het bestormen van het Turkse consulaat in de Iraakse stad Mosul. Onder de gijzelaars zijn diplomaten, militairen en kinderen.

De groep zou zijn vastgehouden in de stad Raqqa, het hoofdkwartier van IS in Syrië.

Veiligheidsdiensten

Volgens Davutoglu zijn de gegijzelden teruggebracht door de veiligheidsdiensten. Details gaf hij niet en dus is nog niet duidelijk hoe de groep is vrijgekomen.

President Erdogan sprak van een "vooraf geplande operatie" van de Turkse veiligheidsdiensten, maar lichtte dat niet toe. Het lijkt erop dat er geen geweld is gebruikt.

De Turkse nieuwszender NTV meldt dat er geen losgeld voor de gijzelaars is betaald.

Internationale coalitie

Wat de vrijlating betekent voor het Turkse aandeel in de internationale strijd tegen IS is nog niet duidelijk. Erdogan hield zich tot nu toe afzijdig, officieel om het leven van de gijzelaars niet in gevaar te brengen.

Of dat ook echt de reden was, is de vraag, zegt NOS-correspondent Lucas Waagmeester. Volgens sommigen zou Turkije in werkelijkheid niet aan de zijde van de Koerden willen vechten.

Ook zou Ankara bang zijn dat IS de aandacht op Turkije vestigt, vooral vanwege de poreuze grens tussen Turkije en Syrië. Strijders van het jihadleger zouden daardoor gemakkelijk het land binnen kunnen komen. "Nu moeten de Turken kleur gaan bekennen", zegt Waagmeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl