NOS NieuwsAangepast

Toch historische dag voor VK

Schotland wordt niet onafhankelijk, maar in het Verenigd Koninkrijk is toch geschiedenis geschreven.

Voor de voorstanders van afscheiding begon de dag met een anti-climax, toen de uitslag van het afscheidingsreferendum bekend werd. Een meerderheid van de kiezers wil de band met Londen handhaven.

De uitslag was nog maar net bekend, toen premier Cameron toezegde dat Schotland meer autonomie krijgt, net als Engeland, Wales en Noord-Ierland.

De afzonderlijke parlementen krijgen meer te vertellen op het gebied van belastingen, sociale zekerheid en begrotingspolitiek. "Daardoor is het toch een historische dag geworden", zegt correspondent Arjan van der Horst.

Droom

Voorafgaand aan het referendum had Cameron gezegd dat de Schotten meer macht krijgen. "Het verrassende is dat de autonomie verder gaat dan tot nu toe verwacht", zegt correspondent Arjan van der Horst. "En dat de andere onderdelen van het Verenigd Koninkrijk ook meer te vertellen krijgen, had ook niemand verwacht."

De voorstanders van onafhankelijkheid staan dan ook niet helemaal met lege handen. Toch maakte de Schotse premier Salmond, fervent voorstander van onafhankelijkheid, aan het einde van middag bekend dat hij aftreedt.

Verdeeld

Schotland is ook na de campagne nog in twee kampen verdeeld, zegt Van der Horst. "Ook al hebben de ja-stemmers verloren, de droom van afsplitsing is niet dood."

Dat blijkt ook uit de reactie van een in Schotland wonende Engelsman. Hij heeft vannacht slecht geslapen en is blij met de uitslag. Toch is hij bezorgd, omdat hij een verdeeld Schotland ziet.

Hij wijt dat onder meer aan de beperkte vraagstelling in het referendum. "Je kon alleen ja of nee stemmen, zoals je in Amerika uit slechts twee presidentskandidaten kunt stemmen. Dat leidt tot polarisatie."

Beurzen

Buiten het VK is met instemming gereageerd op de stembusuitslag. De Amerikaanse president Obama, NAVO-chef Rasmussen en voorzitter Barroso zijn blij dat Schotland bij Londen blijft. Nederland respecteert de keuze van de Schotse kiezers, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend. Premier Rutte noemde het later vandaag "een binnenlandse aangelegenheid''.

In de financiële wereld overheerst opluchting. De Europese beurzen reageerden positief, met koersstijgingen voor Britse banken. Grote ondernemingen als RBS en Lloyds lieten weten dat ze nu niet uit Schotland zullen vertrekken.

Generatie

De discussie over onafhankelijkheid zal na vandaag niet verstommen, denkt Van der Horst. "Er is steeds gezegd dat het een generatie zal duren voordat er weer een stemming komt. Het is nog maar de vraag of dat zo lang zal duren. In 2017 kunnen de Britten stemmen over uittreding uit de EU. Als dat gebeurt, ontstaat een nieuwe situatie, want Schotland is in tegenstelling tot het eurosceptische Engeland pro-Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl