NOS NieuwsAangepast

CDA: bellende fietser aansprakelijk

Het CDA wil fietsers aansprakelijk stellen voor de schade als ze een aanrijding veroorzaken doordat ze op de fiets hun telefoon gebruiken.

Dat zei Tweede Kamerlid Sander de Rouwe bij Radio Een Vandaag. Volgens hem neemt het aantal gevaarlijke situaties toe door het stijgende gebruik van sociale media. Dat maakt vooral jongeren kwetsbaar.

Nu is de automobilist altijd voor minstens de helft aansprakelijk voor de schade van de fietser. Dat komt doordat fietsers voor de wet als zwakkere verkeersdeelnemers gelden. De Rouwe vindt dat de veroorzaker van de schade ook als dat een fietser is volledig moet betalen.

Niet verboden

Bellen, appen, facebooken of twitteren op de fiets is in Nederland niet verboden. De Rouwe wil dat minister Schultz van Infrastructuur onderzoekt of een verbod op het gebruik van een telefoon op de fiets ingevoerd kan worden. Hij erkent dat zo'n verbod moeilijk te handhaven is. Ook wil hij dat onderzocht wordt hoe zo'n verbod werkt in de ons omliggende landen. In Duitsland en België geldt sinds deze zomer een verbod op mobiel bellen.

Ongeveer 9 procent van de fietsongevallen komt door telefoongebruik, blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl