NOS NieuwsAangepast

Vriendinnen dankzij dappere vaders

Oorlogssouvenirs op de zolder van Hiltje van Eck. Een etensblik en een Rode Kruis-tas van haar vader. Ook Carolyn Brodie-Hibbert heeft zo'n verzameling. Tony Hibbert was majoor in het Britse leger. De vader van Hiltje hielp hem ontsnappen toen 139 militairen werden geïsoleerd door de Duitsers, in de buurt van Arnhem.

Hiltje en Carolyn zijn al jaren hartsvriendinnen. Carolyn werd ruim na de oorlog geboren, Hiltje was toen twee. "De vliegtuigen kwamen hier overheen. Mijn moeder stond met het tafellaken te zwaaien. Een meneer in de deuropening zwaaide terug. Dit is de bevrijding, dachten we toen."

Gevangen genomen

De geschiedenis liep anders, de brug bij Arnhem bleef die dag buiten bereik. De poging was mislukt en Tony Hibbert werd gevangen genomen. Samen met een heleboel andere militairen werd hij overgebracht naar een krijgsgevangenenkamp. Ergens in de omgeving van Brummen slaagde hij erin om uit de truck te springen.

Zijn vlucht werd onmiddellijk beantwoord met het doodschieten van zes andere gevangenen. "Hij voelt zich nog steeds schuldig over hun dood. Daar heeft hij het zijn hele leven heel erg moeilijk mee gehad", zegt Carolyn.

Door de Duitse linies

Hibbert moet vervolgens onderduiken en doet dat in de wijk waar Van Eck woont. "In deze buurt zaten ontzettend veel militairen", zegt Hiltje. De verzetsgroep, met daarin Hiltje's vader, helpt de ondergedoken militairen te ontsnappen naar bevrijd gebied. "In totaal 139 mannen die hand en hand door de Duitse linies liepen. Bij de Duitse Rijn lagen de bootjes van de Amerikanen."

Vaders Hibbert en Van Eck kwamen bijna elk jaar bij elkaar over de vloer, waardoor de dochters elkaar ontmoeten. Vreemd genoeg hoorde Carolyn pas dankzij haar contact met Hiltje wat haar vader zoal had gedaan in de oorlog. Hij praatte daar zelf nooit over. "Dat was te heftig, hij heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt", zegt Carolyn.

Verbondenheid

Dit weekend vervangt Carolyn haar vader bij de kransleggingen om Market Garden te herdenken, vanwege zijn gezondheid en leeftijd kan hij er niet meer bij zijn. Hubert van Eck is in 1991 overleden. Hun dochters nemen hun plaats in. Voor Carolyn voelt het natuurlijk. "Ik ben trots op wat hij gedaan heeft. Zonder Hiltjes vader en de dappere Nederlanders, zou ik hier niet zijn." Zo wordt de verbondenheid tussen de geallieerden en het verzet weer een generatie verder gedragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl