NOS VoetbalAangepast

Haar kan niets met onrust bij AZ

Na een turbulente week in Alkmaar zit Dennis Haar zondag als hoofdtrainer op de bank bij AZ. Hoofdtrainer Marco van Basten deed een stap terug en werd assistent, assistent Alex Pastoor bedankte na stroeve onderhandelingen voor het hoofdtrainerschap en nu is Haar tijdelijk de eindverantwoordelijke.

Haar is sinds het seizoen 2011/2012 al in dienst als assistent-trainer bij AZ. Dit voorjaar slaagde de 37-jarige Velserbroeker voor de cursus Coach Betaald Voetbal (CBV). De afgelopen weken fungeerde hij met Pastoor als assistent-trainer van Van Basten. Nu zijn de rollen ineens omgedraaid. Maar daar wil Haar niets van weten.

Gezonken woonboten

"Dat is natuurlijk te zot voor woorden. Ik geloof dat Marco in 1988 verantwoordelijk was voor vijftig gezonken woonboten. Daar ga ik natuurlijk niet tegen zeggen: zet jij die pionnen even daar neer. Daar is Marco iets te groot voor en daarvoor heeft hij iets te veel verstand van voetbal. Dat gaat allemaal in overleg."

De stressproblemen van Van Basten, die ertoe leidden dat hij is gestopt als hoofdtrainer, waren niet nieuw voor Haar. "Marco is een slecht verliezer. Hij had daar last van. Uiteraard merkte je dat op het moment dat wij verloren hadden."

Vervelend

Haar probeert zich zoveel mogelijk buiten de 'soap' te houden die zich momenteel rond AZ afspeelt. "Ik kan daar niets mee. Ik vind het vervelend omdat het mensen aangaat en ook mensen beschadigt", erkent de trainer. "Het is vervelend, het leidt tot onrust, maar er moet wel gevoetbald worden."

Het afgelopen seizoen leidde Dennis Haar samen met zijn vader Martin het beloftenteam. Als hoofdtrainer heeft hij echter geen moment overwogen om de hulp van zijn vader in te roepen. "Het is ons vorig seizoen hartstikke goed bevallen op het moment dat we met 4-0 voorstonden, maar op het moment dat er wat spanning bijkwam was het wat minder. Dus we hebben gezegd: dat gaan we niet meer doen."

Rust en duidelijkheid

Zondag zit Reinier Robbemond naast Haar op de bank als AZ het thuis opneemt tegen PEC Zwolle. Haar vindt dat AZ, na matige wedstrijden tegen Willem II en sc Heerenveen, wel weer iets mag laten zien.

Hoewel rond het stadion in Alkmaar dagenlang onrust heerste, heeft Haar niet de indruk dat de selectie uit het evenwicht is gebracht door de recente gebeurtenissen. "De spelers willen gewoon voetballen. Die hebben behoefte aan rust en aan duidelijkheid wat ze moeten doen. En in dit geval is dat het winnen van de wedstrijd tegen PEC."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl