NOS NieuwsAangepast

Kritiek Rusland op onderzoek MH17

Rusland heeft in de VN-Veiligheidsraad gezegd dat er een "informatieoorlog" wordt gevoerd rond de ramp met de MH17 in Oekraïne. VN-ambassadeur Vitaly Tsjoerkin had forse kritiek op het eerste rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid over de ramp met vlucht MH17.

Het voorlopige rapport werd op verzoek van Rusland in New York behandeld. Volgens Tsjoerkin krijgen Rusland en de Oekraïense separatisten de schuld van de crash terwijl daar volstrekt geen bewijs voor is.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken was ook bij de vergadering aanwezig. Hij benadrukte dat de Onderzoeksraad volkomen onafhankelijk van de overheid of andere regeringen zijn werk doet.

Het definitieve rapport van de Raad is in de zomer van 2015 klaar, zei Timmermans.

Onbeantwoorde vragen

Tsjoerkin noemde het voorlopige rapport "niet informatief" en zei dat er veel vragen onbeantwoord blijven. Zo staat er niets in het rapport over een Oekraïens gevechtsvliegtuig dat in de buurt vloog van vlucht MH17, zei de ambassadeur. Rusland heeft daar wel aanwijzingen voor.

Minister Timmermans riep tijdens de vergadering de strijdende partijen in Oekraïne op om de felle strijd op en bij de rampplek te staken. Afgelopen weekend waren daar nog zware gevechten.

De minister herhaalde dat Nederland niet zal rusten voordat alle feiten boven tafel zijn en de verantwoordelijken zijn gestraft. Timmermans zei dat ook al een paar dagen na de ramp met vlucht MH17 in de Veiligheidsraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl