NOS NieuwsAangepast

Geen asiel voor Afghaanse tolk

Een Afghaanse tolk die voor de Nederlandse missie in Afghanistan heeft gewerkt, krijgt geen asiel in Nederland. Staatssecretaris Teeven had dat al eerder besloten en in antwoord op kritische vragen van D66 zegt hij dat er geen aanleiding is om dat besluit te herzien.

De man vroeg eerder asiel aan in Noorwegen, omdat hij in eigen land gevaar zou lopen. De Noren wezen zijn verzoek af. Daarna deed hij nieuwe aanvragen, eerst in Duitsland en daarna in Nederland.

Geen onmenselijke behandeling

Teeven benadrukt dat de rechter in Roermond het er mee eens is dat Noorwegen verantwoordelijk is voor de behandeling van de asielaanvraag. En de Noren kwamen tot de conclusie dat de man niet hoeft te vrezen voor een onmenselijke behandeling. Volgens Europese regels mag een asielzoeker alleen in het land van aankomst een verzoek indienen.

"Dat betrokkene niet voor Noorwegen tolkwerkzaamheden heeft verricht, doet geen afbreuk aan het vertrouwen dat in de Noorse autoriteiten mag worden gesteld."

Zelfde uitkomst

De staatssecretaris vindt het enkele feit dat iemand voor Nederland heeft gewerkt onvoldoende om de verantwoordelijkheid voor de behandeling van de asielaanvraag over te nemen. Minister Hennis voegt er aan toe dat Nederland een bijzondere verantwoordelijkheid heeft voor mensen die voor Nederland hebben gewerkt.

"Maar dat betekent niet dat je per definitie recht hebt op een asielstatus. Hier is een zorgvuldige afweging gemaakt." Het kabinet denkt dat Nederland na een inhoudelijke beoordeling tot dezelfde uitkomst zou zijn gekomen als de Noren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl