NOS NieuwsAangepast

Gamen tegen dementie

Dementerende ouderen kunnen binnenkort games spelen die voor hen op maat gemaakt zijn. Dat helpt hen om actiever te worden en herinneringen op te halen. Er bestaan al wel games voor dementerenden, maar tot nu toe werd hierbij nog geen gebruik gemaakt van persoonlijk materiaal. Dus van foto's, liedjes en filmpjes van de dementerende zelf of van familieleden.

Herinneringen ophalen

Familieleden of een van de verzorgers kan fotomateriaal en de favoriete muziek van de dementerende selecteren en vervolgens aan de computerspellen toevoegen. Dat kan vrij eenvoudig. Doordat de ouderen deze persoonlijke elementen herkennen wordt hun geheugen gestimuleerd en hebben ze weer meer gespreksstof. De computerspelletjes zijn speciaal ontwikkeld door studenten van de Saxion Hogeschool in Enschede.

De games worden gespeeld met behulp van een Kinect-camera, waarbij de gebruiker een puzzel moet oplossen. Niet met een toetsenbord of controller, maar door het gebruik van zijn of haar eigen lichaam. Zo krijgen de ouderen tegelijkertijd meer lichaamsbeweging. In de spelletjes zijn de persoonlijke elementen de beloning: nadat de puzzel is opgelost wordt een filmpje, foto of geluidsfragment getoond of afgespeeld.

'Uniek project'

"Het is een uniek project. Jongeren helpen ouderen met hun kennis. Het persoonlijke aspect in de games zorgt ervoor dat deze kwetsbare groep dementerenden echt geactiveerd kan worden," zegt Michaelrobbert Brans van het Fun-ie-fit centrum in Almelo, dat ook betrokken is bij de ontwikkeling van de games.

Om de spelletjes te kunnen gebruiken is naast een Kinect-camera ook een Windows-computer nodig. In het Fun-ie-fit centrum zijn de eerste conceptgames al gespeeld, binnenkort zullen de spellen voor iedereen te downloaden zijn in de Windows Store.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl