NOS VoetbalAangepast

EK voetbal 2020 ook in Amsterdam

Amsterdam is een van de speelsteden tijdens het EK voetbal in 2020. Dat toernooi wordt vanwege het 60-jarig bestaan van de UEFA in dertien verschillende landen gehouden. Er waren negentien gegadigden. De beslissing is vrijdagmiddag genomen tijdens een speciale bijeenkomst in Genève.

Amsterdam, waar uiteraard in de Arena gespeeld zal worden, is gastheer voor drie groepswedstrijden en één duel in de achtste finales. Londen huisvest de beide halve finales en de eindstrijd.

Andere steden die het EK in 2020 aandoet, zijn München, Bakoe, Sint-Petersburg, Rome (alle vier goed voor drie groepswedstrijden en één kwartfinale), Kopenhagen, Boekarest, Dublin, Bilbao, Boedapest, Brussel en Glasgow.

Middelpunt

Het zal niet voor het eerst zijn dat de Amsterdam Arena een EK-wedstrijd binnen de poorten heeft. Tijdens Euro 2000, waarvoor Nederland en België gezamenlijk als gastheer optraden, werden drie groepswedstrijden, een kwartfinale en één halve finale in de hoofdstad afgewerkt.

In 1998 stond de Arena in het middelpunt van de Europese voetbalwereld vanwege de Champions League-finale tussen Real Madrid en Juventus (1-0), terwijl het stadion in 2013 het decor vormde voor de Europa League-finale tussen Chelsea en Benfica (2-1).

Ook de eindstrijd van de Europa Cup 1 (de voorloper van de Champions League) in 1962 vond plaats in Amsterdam. Het legendarische duel tussen Benfica en Real Madrid (5-3) werd destijds afgewerkt in het Olympisch Stadion.

Daarnaast was finale om de Europa Cup 2 in 1977 (HSV - Anderlecht, 2-0) ook in Amsterdam. Net als de returnwedstrijd in de finale om de derde Europese beker in 1981: AZ - Ipswich Town (4-2).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl