NOS NieuwsAangepast

Organisaties Haagse banenmotor

Internationale organisaties die zich bezighouden met thema's als rechtspraak en vrede zijn de belangrijkste werkgevers geworden van Den Haag en omgeving. In tien jaar tijd is het aantal organisaties in de stad meer dan verdriedubbeld tot 240 instellingen. Zij zijn inmiddels goed voor bijna 37.500 banen.

Dat blijkt uit een rapport van economisch onderzoeksbureau Decisio. In opdracht van de gemeente Den Haag is gekeken of de keuze om zich te profileren als internationale stad van vrede en recht ook iets oplevert.

Groei

Inmiddels verdienen 19.500 mensen direct hun brood door de aanwezigheid van internationale organisaties, een groei van 7 procent sinds 2010. Nog eens 18.000 banen komen voort uit indirecte werkgelegenheid. Dan gaat het vooral om banen in de ict, schoonmaak, beveiliging en communicatie. Volgens het onderzoek profiteren dus ook middelbaar en laagopgeleide werknemers van het predikaat 'internationale stad'.

De internationale organisaties besteden samen 2,5 miljard euro in de stad en de Haagse regio. Daarnaast levert het nog eens 2,7 miljard euro op aan indirecte bestedingen. Dat zijn bijvoorbeeld bestedingen van internationale werknemers en bezoekers en toeleveranciers.

Democratische kennis

Het aantal internationale instellingen in Den Haag is snel gegroeid. In 2005 waren dat er 72, nu 240. Naast bijvoorbeeld het bekende Internationaal Strafhof of het Joegoslavië Tribunaal gaat het ook om organisaties als het Institute for Democracy and Electoral Assistance. Dat is een club van democratische landen die hun kennis aanbieden aan landen die nog niet zoveel ervaring hebben met democratie. Daarnaast vestigen zich ook steeds meer non-gouvernementele organisaties in Den Haag, zoals Femmes for Freedom. Zij helpen onderdukte moslimvrouwen een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Groeien

Volgens het rapport kan het aantal van dit soort organisaties nog flink groeien. Ook hebben zich meer ambassades gevestigd in de stad: van 95 naar 115. Daarnaast trekt de stad meer internationale studenten en zijn er steeds meer internationale congressen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl