NOS VoetbalAangepast

Ram: biologisch paspoort logisch

De voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit Herman Ram vindt het logisch dat de UEFA ervoor heeft gekozen om het biologisch paspoort in te voeren in de Champions League. "Spelers die meedoen aan de Champions League moeten al hun whereabouts doorgeven op de dagen rondom de wedstrijden. Dit is een logisch vervolg."

De UEFA besliste donderdag dat met ingang van het seizoen 2015/2016 het biologisch paspoort wordt ingevoerd. De dopingdeskundige denkt niet dat er snel positieve resultaten zullen volgen. "Dit werkt vooral preventief. Je moet een aantal keer bloed verzamelen om tot een goed resultaat te komen. Dit is dus niet iets voor de korte termijn."

Vanaf 2015 worden de regels rondom doping strenger. Alle internationale sportbonden moeten uiterlijk in 2015 een nieuw dopingbeleid ontwikkelen. Voetbal is de eerste teamsport waarbij het biologisch paspoort wordt ingevoerd. Bij duursporten als wielrennen en schaatsen bestaat het al.

In het biologisch paspoort worden de medische gegevens van een sporter verzameld, zoals de bloedwaarden. Grote schommelingen in de diverse waarden zouden op dopinggebruik kunnen duiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl