NOS NieuwsAangepast

Anti-terreuroefening op Waddenzee

Op de Waddenzee is de afgelopen dagen een grote internationale anti-terreuroefening gehouden. Aan de oefening deden naast Nederlandse ook Duitse, Zweedse, Belgische en Spaanse anti-terreureenheden mee. Zo moeten aanslagen op zee beter kunnen worden bestreden.

Een van de oefeningen was het bevrijden van 450 passagiers van een gekaapte veerboot. Bij die oefening werd veel materieel en personeel ingezet, blijkt ook uit beelden die de politie op YouTube heeft gezet. De 175 leden van de deelnemende teams maakten gebruik van onder meer motorboten, waterscooters en helikopters.

'We zijn er klaar voor'

"We hebben de beelden online gezet omdat we mensen willen laten zien dat we er klaar voor zijn", zegt een woordvoerder. "Deze oefening is zeker door de actualiteit extra interessant, maar stond al veel langer gepland. We doen dit vaker. Vorig jaar hielden we ook zo'n oefening in Mallorca. Nu in Nederland."

De beelden worden ondersteund door spannende muziek. "Geen bangmakerij", zegt de woordvoerder. "We hebben er een dynamisch muziekje onder gezet vanwege de snelle shots. De beelden vragen erom. We willen een goede indruk geven van hoe zo'n oefening in zijn werk gaat."

Gezamenlijk trainen

Doel van de oefening was om gezamenlijk te trainen en van elkaar te leren, zodat bij grootschalige terroristische incidenten de leden elkaar operationele steun kunnen verlenen.

De vijf landen oefenen elk jaar op een andere locatie en met andere scenario's. Naast de oefening op zee waren er ook workshops, over bijvoorbeeld het verlenen van medische hulp aan gewonde teamleden tijdens een terreuractie.

Speciale eenheden

De oefening werd georganiseerd door de Nederlandse anti-terreureenheid Dienst Speciale Interventies (DSI). Het was een verzoek van ATLAS, een samenwerkingsverband van speciale interventie-eenheden van politie en leger in de Europese Unie. Ook de Koninklijke Marine deed mee aan de oefening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl