NOS NieuwsAangepast

Consumenten geven meer geld uit

Levensmiddelen, kleding, schoenen, meubels, huur, openbaar vervoer en vaker naar de kapper. Consumenten hebben in de maand juli meer geld uitgegeven dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is een half procent meer besteed. Het is de sterkste groei in drie jaar tijd.

De consumentenbestedingen krimpen al bijna drie jaar. De laatste maanden liepen de bestedingen niet terug, maar groei was er ook niet. "Ze hebben een slot gezet op de economische groei." zegt NOS-economieredacteur André Meinema.

Bultjes en ravijnen

In de voorbije drie jaar zijn er maar een paar maanden geweest waarin er wel meer geld werd uitgegeven. "Grafisch voorgesteld zijn de toegenomen consumentenbestedingen een paar kleine bultjes in een landschap van diepe ravijnen, waarin de uitgaven met procenten krompen."

De overheid bezuinigde, het bedrijfsleven investeerde niet en de burgers gaven om uiteenlopende redenen maand na maand minder uit.

De consumptie hangt nauw samen met het consumentenvertrouwen en met ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de woningmarkt, omdat die impact hebben op inkomens en koopkracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl