NOS NieuwsAangepast

Beurswereld in de ban van Alibaba

In één klap 129 miljard euro waard en van ongeduld trappelende beleggers en investeerders. Vanmiddag krijgt het Chinese internethandelsbedrijf Alibaba een beursnotering bij de New York Stock Exchange op Wall Street en kan er in Alibaba gehandeld worden.

De beursgang van Alibaba is de grootste beursgang van de Verenigde Staten en één van de grootste ter wereld. Net als bij recente beursgangen van Amerikaanse internetbedrijven, zoals Facebook en Twitter, is de belangstelling overweldigend. De vraag naar aandelen van het bedrijf is vele malen groter dan dat er aandelen uitgegeven worden. De uitgifteprijs van een aandeel is om die reden deze week vlak voor de beursgang nog verhoogd.

Gisteravond, na sluiting van Wall Street, werd de definitieve uitgifteprijs vastgesteld: 68 dollar voor een aandeel. Het bedrijf is daarmee 168 miljard dollar waard (129 miljard euro).

Zes op elke tien pakjes

Het is moeilijk te bevatten hoe groot het bedrijf in China is. 80 procent van alle online aankopen in China verlopen via handelsplaatsen van Alibaba. Van elke tien pakjes die in China worden bezorgd, zijn er zes verkocht via Alibaba-sites. Het bedrijf heeft een jaarwinst van bijna 6 miljard.

Maar het bedrijf wil meer. Alibaba heeft inmiddels een eigen betaaldienst, Alipay, een eigen chatdienst, een muziekdienst en zelfs een eigen mediabedrijf: Alibaba Pictures.Ook een expansie naar Amerika en Europa is een optie. Dit jaar startte het bedrijf al een Amerikaans handelsplatform: 11 Main.

Snelle winsten

Beleggers moeten niet denken dat ze snel rijk kunnen worden van hun investering in Alibaba. Oprichter Jack Ma heeft in aanloop naar de beursgang duidelijk gemaakt dat zijn bedrijf lang wil overleven en niet voor snelle winsten gaat kiezen. "Ik heb verschillende keren gezegd dat we klanten op de eerste plaats zetten, werknemers op de tweede, aandeelhouders op de derde", aldus topman Ma.

Ma verdient zelf in ieder geval goed aan Alibaba. Door verkoop van aandelen krijgt hij bij de beursgang zo'n 700 miljoen euro binnen. Zijn totale aandelenpakket in Alibaba is naar schatting 10 miljard euro waard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl