NOS NieuwsAangepast

Cameron: ingrijpende hervormingen

De Britse premier David Cameron heeft ingrijpende hervormingen in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. Hij deed dat vanmorgen vroeg in een verklaring op de stoep van 10 Downing Street, nadat Schotse kiezers tegen onafhankelijkheid hadden gestemd.

Tijdens de campagne hebben premier Cameron en andere politieke leiders Schotland meer autonomie beloofd. Premier Salmond heeft gezegd dat hij verwacht dat Londen snel zijn beloftes na zal komen.

Het Schotse parlement krijgt verregaande bevoegdheden. Zo krijgen Schotse parlementariërs zeggenschap over hun eigen belastingen, gezondheidszorg en begroting. Deze bevoegdheden gaan ook gelden voor Wales, Noord-Ierland en Engeland.

Volgens Cameron zullen de eerste wetsontwerpen voor deze veranderingen in januari klaar zijn.

'Onafhankelijkheid light'

"Dit is misschien niet de onafhankelijkheid waar Salmond van gedroomd heeft, maar hij krijgt er wel 'onafhankelijkheid-light' voor terug", zegt correspondent Arjen van der Horst.

"Als de Britse regering haar beloftes nakomt, krijgen Salmond en zijn regering meer macht. Dit is in feite de geboorte van een Britse federale staat."

Olie

Cameron had de Schotten in de campagne rond het onafhankelijkheidsreferendum onder meer beloofd dat de olie-inkomsten opnieuw worden verdeeld, ten gunste van Schotland. Cameron, vice-premier Clegg en oppositieleider Milliband van de Labourpartij kwamen gezamenlijk met een open brief over meer autonomie.

Clegg zegt: "We moeten nu snel en volledig het radicale pakket aan vergrote bevoegdheden voor Schotland leveren. Dit referendum betekent niet alleen een nieuw hoofdstuk voor Schotland, maar ook meer hervormingen in de hele unie."

De uitslag van het referendum is voor de leider van de nee-campagne, Alistair Darling, een "roep om verandering" in het hele land.

De socialistische oud-premier Gordon Brown kwam tien dagen geleden al met een schema waarin staat hoe Schotland meer te zeggen kan krijgen over financiën, uitkeringen en belastingen. Zijn plan werd door premier Cameron omarmd.

EU-lidmaatschap

De discussie over Schotse onafhankelijkheid is volgens correspondent Van der Horst nog niet voorbij. "De Britten houden in 2017 een referendum over het EU-lidmaatschap. Stel dat ze stemmen voor uittreding, dan krijg je een probleem met de Schotten die veel meer Europees gezind zijn."

"Het zou zomaar kunnen dat de Schotten dan opnieuw een referendum willen over onafhankelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl