NOS SportAangepast

Li: lichaam smeekte te stoppen

Li Na heeft verklaard waarom ze een punt zet achter haar tenniscarrière. Donderdag werd al bekend dat de Chinese tennisster zou stoppen met topsport. Ze heeft te veel last van blessures.

"Het is een moeilijk jaar geweest en ik moest met veel zaken omgaan, zoals de beslissing om te stoppen met tennissen'', vertelde Li, tweevoudig grandslamkampioene.

Ze won begin dit jaar de Australian Open, maar ondervond daarna veel hinder van haar knie. Op Roland Garros werd ze al in de eerste ronde uitgeschakeld. Op Wimbledon haalde ze de derde schifting, maar dat was meteen haar laatste optreden van dit jaar. Voor de US Open meldde ze zich af.

Vier knieoperaties

"De meeste mensen in de tenniswereld weten dat mijn carrière geplaagd werd door knieblessures. Na vier knieoperaties en honderden injecties om de pijn te verminderen smeekt mijn lichaam om te stoppen. Ik heb toch nog geprobeerd terug te keren, wat ik al vaker had gedaan, maar deze keer voelde het al anders."

"Een van mijn doelen was om mezelf klaar te stomen voor het WTA-toernooi in mijn thuisland. Maar mijn lichaam vertelt me dat ik niet meer in staat ben om op het hoogste niveau te tennissen", benadrukte Li.

Superster

Het einde van de carrière van Li is een fikse streep door de rekening van de WTA. Nadat de Chinese in 2011 het grandslamtoernooi van Roland Garros won, groeide ze in eigen land uit tot superster.

Als eerste Aziatische grandslamwinnaar uit de geschiedenis was ze een van de toonaangevende gezichten van het internationale vrouwentennis. Li gaf de sport in Azië een flinke push door de komst van een groot aantal WTA-toernooien in de regio.

"Ik ben er in geslaagd om de sport in China groot te maken. De sport die een paar jaar geleden nog in de kinderschoenen stond", zei Li. "Dat ik dit heb bereikt had ik nooit durven dromen. Ik ben heel erg trots."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl