NOS NieuwsAangepast

Hoge opkomst in Schotland

De opkomst bij het referendum over Schotse onafhankelijkheid is bijzonder hoog. In de districten die zich tot nu toe hebben gemeld, 26 van de 32, lag de opkomst gemiddeld boven de 85 procent.

De hoogste opkomst was in East Dunbartonshire met 91 procent. Dat is een record; de hoogste opkomst ooit gemeten bij verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk was 83,9% in 1950. De laagste opkomst was tot nu toe in Glasgow (75 procent) en in yes-town Dundee (79 procent).

De officiële uitslag wordt over enkele uren bekendgemaakt, als alle stemmen zijn geteld.

Eerste uitslag binnen

De eerste uitslag in het Schotse onafhankelijkheidsreferendum is ook al binnen. Het graafschap Clackmannanshire maakte de uitslag bekend na twee en een half uur stemmen tellen.

De tegenstanders hadden hier de overhand: 54 procent van de kiezers stemde tegen, 46 procent voor. De opkomst was ook hier hoog: 89 procent.

Slecht voorteken?

Hoewel dit slechts 1 procent van het totale electoraat is, wordt de uitslag gezien als een slecht voorteken voor het ja-kamp. De verwachting was namelijk dat de voorstanders in Clackmannanshire zouden winnen.

Ook de uitslag van de Western Isles is teleurstellend voor het ja-kamp. Daar stemde 53 procent tegen onafhankelijkheid, terwijl de eilanden een van de sterkste SNP-bolwerken zijn.

In totaal mochten 4,2 miljoen Schotten hun stem uitbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl