NOS WielrennenAangepast

Voigt verbetert werelduurrecord

Jens Voigt heeft in stijl afscheid genomen van de wielersport. De Duitser, die vier weken geleden in Colorado al zijn laatste koers als wegrenner reed, heeft in het Zwitserse Grenchen het werelduurrecord verbeterd.

Voigt, 43 jaar en één dag oud inmiddels, legde op de houten wielerbaan 51 kilometer en 115 meter af. Het record stond op naam van Ondrej Sosenka. De verder relatief onbekende Tsjech reed in 2005 in een uur tijd 49 kilometer en 700 meter.

Het record was ook tweemaal in het bezit van een Nederlander. In 1933 had Jan van Hout het record in handen en in 1937 was Frans Slaats recordhouder.

Gas terugnemen

Voigt nam vanaf de start gelijk voorsprong op het recordschema en bleef het hele uur in de groene cijfers. "Ik ben hier heel blij mee", zei coureur van Trek nog nahijgend. "Ik was eigenlijk iets te hard vertrokken, dus ik moest wat gas terugnemen. Maar aan het einde kon ik zelfs nog wat versnellen. Ik heb me voor de laatste keer in mijn leven op een fiets gekweld."

Francesco Moser, Graeme Obree, Chris Boardman, Miguel Indurain en Tony Rominger legden in de jaren 1984-2000 allen een grotere afstand af dan Sosenka, maar zij deden dat op sterk aangepaste fietsen. Na een aanscherping van de regels door de UCI zijn hun records nietig verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl