Wie wil Schotland achterna?

Autonomie onder de eigen vlag, dat is wat de 'ja-stemmers' van het Schotse referendum vandaag willen. Er zijn in Europa meer regio's waar die wens leeft. Een overzicht van de plekken waar het onafhankelijkheidsideaal zich het hardst laat gelden. En Friesland, waar het er milder aan toe gaat.

Catalonië

De Catalanen herdenken nog ieder jaar de val van Barcelona in 1714, waarmee Catalonië haar onafhankelijkheid verloor. Ruim anderhalf miljoen mensen gaan iedere elfde september de straat op. Het is een feestdag met een sterk Catalaans-nationalistische inslag.

Veel Catalanen vinden dat ze vernederd en onderdrukt worden. "We passen gewoon niet meer binnen de Spaanse staat", zei Carme Forcadell, voorzitter van de Assemblea Nacional Catalunya vorige week op 11 september. "Het enige dat wij vragen, is een kans om te stemmen in een referendum."

In april stemde het Spaanse parlement nog tegen een verzoek van de Catalaanse regering voor een referendum zoals dat in Schotland vandaag. In Schotse steden als Glasgow en Edinburgh lopen voorstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid met vlaggen over straat.

Basken

Tijdens de dictatuur van Francisco Franco ontstond in Baskenland eind jaren '50 de afscheidingsbeweging ETA. Franco regeerde Spanje tot zijn dood in 1975 en onderdrukte de Basken en hun taal, zoals hij overigens ook het Catalaans verbood. De ETA koos voor het geweld en vocht jaren voor een onafhankelijk Baskenland.

De bombardementen van de ETA eisten meer dan 800 levens. In 2011 heeft de beweging de wapens neergelegd, maar het verlangen naar een onafhankelijke staat is niet weg. In juni dit jaar deden 100.000 Basken nog mee aan een optocht voor afsplitsing.

Noord-Italië

In april werden 24 separatisten opgepakt die met geweld actie wilden voeren voor de afscheiding van Veneto, de regio rond Venetië. In dat gebied is veel steun voor een beweging die zich sterk maakt voor afscheiding van Italië. Er heerst een gevoel dat 'het noorden' belasting betaalt, terwijl het geld in 'het zuiden' wordt verkwist.

Onder de arrestanten was het oud-parlementslid Franco Rocchetta, die eerder een soort referendum over onafhankelijkheid van Venetië organiseerde. Daaruit bleek 89 procent voorstander van afscheiding van Italië.

Vlaanderen

Naast een kleine Duitstalige groep telt België ruim 6 miljoen Vlamingen en een kleine 4 miljoen Walen. In Vlaanderen zijn de Vlaamse nationalisten sinds juni de grootste politieke beweging in Vlaanderen.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie, onder leiding van Bart de Wever, heeft als hoofddoel Vlaanderen los te weken van Wallonië. De jonge Vlaamse generatie lijkt echter minder de behoefte te hebben om zich af te splitsen.

Friesland

In ons eigen land is het Friesland dat graag meer zeggenschap voor de eigen regio zou willen. De Fryse Nasjonale Party is niet voor afscheiding van de rest van Nederland, maar "het Koninkrijk der Nederlanden lijkt soms meer op het Koninkrijk der Randstad", zegt Statenlid Sybren Posthumus van de partij.

Leden van de partij zijn op dit moment in Schotland om ''lering te trekken uit het referendum'', aldus Posthumus. "Het is een geweldig feest voor de democratie. Alle Schotten mogen stemmen. Er wordt geen geweld gebruikt, zoals in Oost-Oekraïne."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl