Het einde van de Union Jack?

Wat gebeurt er met de vlag van het Verenigd Koninkrijk als de Schotten vandaag voor onafhankelijkheid stemmen? De vlag, ook wel de Union Jack genoemd, is namelijk een samenvoeging van vlaggen van verschillende onderdelen van het koninkrijk, waaronder de Schotse.

Eerste versie

Het Schotse blauw zit diep geworteld in de vlag van het Verenigd Koninkrijk. De eerste versie van de Union Jack ontstond in 1606, toen koning Jacobus VI van Schotland (1566-1625) ook koning van Engeland werd. De vlaggen van beide landen werden simpelweg over elkaar heen geplakt.

De Schotse vlag was blauw met een schuin wit kruis, ook wel het Sint-Andreas-Kruis genoemd, de patroonheilige van Schotland. De Engelse vlag was wit met het rode kruis van Sint-Joris. De samengestelde vlag deed vooral dienst als vaandel in de scheepvaart. Pas in 1707, toen Engeland en Schotland definitief een unie werden, werd de Union Jack de officiële vlag van het koninkrijk.

Ierland erbij

De vlag van Wales was niet vertegenwoordigd in het ontwerp van de Union Jack, aangezien dat gebied al in 1536 was opgegaan in Engeland.

De huidige vlag van het Verenigd Koninkrijk ontstond in 1801, toen Ierland aan het koninkrijk werd toegevoegd. De Ierse vlag van Sint-Patrick, wit met een schuin rood kruis, werd ook over de vlaggen van Engeland en Schotland heen geplakt.

Het resultaat: de welbekende rode en witte strepen op een Schotse blauwe achtergrond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl