Steun voor belastingaanpak Rutte

De meerderheid van de Tweede Kamer kan zich vinden in de manier waarop het kabinet de belastinghervorming wil aanpakken. Premier Rutte zei vanochtend dat hij voor volgend jaar zomer met concrete voorstellen wil komen.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei in de Algemene Beschouwingen dat het goed is dat het kabinet "maximale snelheid" wil maken, maar dat snelheid niet ten koste mag gaan van de zorgvuldigheid. "Als het kabinet volgend jaar met de eerste stappen wil komen, moet wel duidelijk zijn hoe het totaal eruit zien. Een deelstap mag de eindoplossing niet slechter maken."

Partijleider Samsom van coalitiegenoot PvdA zei dat de ideeën van het kabinet op "een zeker draagvlak" kunnen rekenen. Ook hij zei dat het zo snel mogelijk moet, maar drong net als Zijlstra vooral aan op zorgvuldigheid. Een deadline is volgens hem niet nodig, maar ook hij hoopt dat de eerste stappen volgend jaar kunnen worden gezet. "Niet door lukraak te snijden in inkomensvoorzieningen, maar door meevallers in te zetten voor echte verlaging van de lasten op arbeid."

Niet voortvarend

Een deel van de oppositie vindt het kabinet juist niet voortvarend genoeg. CDA en D66 blijven erop aandringen nog voor 1 februari met concrete plannen te komen en niet pas in de zomer. CDA-leider Buma zei dat het niet met "sint-juttemis" moet gebeuren.

SP-leider Roemer voegde er nog aan toe dat in het nieuwe belastingsysteem mensen met grote vermogens moeten worden belast op basis van hun werkelijke rendement en niet op basis van een fictief bedrag. Volgens hem drukt het kabinet mensen in de hoek en praat Rutte op een wereldvreemde manier over armoede.

Huishoudelijke hulpen

De Kamer riep het kabinet nog op meer geld uit te trekken om banen van huishoudelijke hulpen te behouden. En Rutte kon zich daar in vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl