NOS SportAangepast

Bouwmeester: was niet makkelijk

Voor de tweede keer in haar carrière veroverde Marit Bouwmeester goud op het WK zeilen in de Laser Radial-klasse. In de slotrace eindigde ze op de derde plek. Dat was voldoende voor de wereldtitel. In 2011 was het al ook al raak, maar vandaag was ze, zoals ze dat zelf zegt, "echt de beste".

Zenuwen

Bouwmeester was al vroeg in de haven om haar boot op te tuigen. "Ja haha, dat zullen de zenuwen wel zijn geweest. Ik kon het thuis niet langer uithouden dus ik dacht; ik ga maar naar de haven".

Bouwmeester kon echter snel weer terug naar huis, omdat de wedstrijd, ondanks de goede wind, twee werd uur uitgesteld. "Dat is wel een beetje het verhaal van deze week. Ik weet niet of het nou aan de omstandigheden ligt of aan de Spanjaarden, maar je moet dan gewoon superveel geduld hebben. Dan is het een kwestie van ontladen en weer opladen".

De beste

In 2011 was Bouwmeester ook al wereldkampioen, maar het kon nog beter. Ze heeft hard getraind om dit jaar opnieuw het Wilhelmus te horen. "Ik heb zó keihard gewerkt. Dag in dag uit met Jaap Zielhuis en m'n broer Roelof en het is echt niet makkelijk geweest. Ze hebben heel veel geduld gehad en ik ben ze daar heel dankbaar voor. Deze titel is net zoveel voor hun als voor mij".

De derde plaats in de slotrace was niet alleen voldoende om goud te winnen maar ook voldoende voor deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Bouwmeester blijft echter met beide benen op de grond: "Dat ik me nu vol kan focussen op Rio is natuurlijk wel lekker maar er is nog steeds veel werk te verzetten. Rio is natuurlijk een compleet andere locatie en dat heeft ook z'n eigenaardigheden. Maar ik kijk erg naar uit".

Heiner: niks is onmogelijk

Op het moment dat Marit Bouwmeester wereldkampioen werd begon Nicholas Heiner aan zijn medalrace in de Laser-klasse. Hij begon als nummer drie dus hij moest alles uit de kast trekken. "Het is een moeilijke week geweest, maar dit was absoluut een droomrace. Het was even inkomen, maar de snelheid zat er goed in, het was pushen, pushen, pushen en het liep gewoon".

Eerder dit jaar moest Heiner nog genoegen nemen met een zilveren medaille bij de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Toen verspeelde hij zijn kansrijke positie en werd tiende in de medalrace. Vandaag ging dat dus anders. "Ik heb daarvan veel geleerd. Ik ging vandaag de gewoon echt de medalrace in om een eigen wedstrijd te varen. Ik wilde de beste zijn en dat is gewoon gelukt. Ik heb wel even een traantje weggepinkt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl