NOS NieuwsAangepast

"Orgaanhandel bij bootvluchteling"

Vluchtelingen die hun oversteek naar Europa niet kunnen betalen moeten organen afstaan, of worden gedwongen tewerkgesteld in Italië. Tot die conclusie komt het Italiaans Openbaar Ministerie na een onderzoek naar een criminele organisatie die vanuit Libië de oversteek van immigranten regelt. Dat melden Italiaanse media.

In Rome zijn vijf leden van de organisatie gearresteerd. De arrestanten zijn afkomstig uit Libië en Eritrea. Alle arrestanten, onder wie vermoedelijk ook de boekhouder van de mensenhandelmaffia, wordt het organiseren van illegale immigratie ten laste gelegd.

Het OM spreekt van een regelrechte handelsonderneming die de reizen vanuit Libië richting Lampedusa en Malta organiseert, aldus de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Telefoongesprekken

Voor de oversteek worden bedragen tot 1500 euro per persoon gerekend. In de gevallen waarin de immigrant niet in staat blijkt dat bedrag te betalen bieden de organisatoren de vluchtelingen aan andere organisaties aan als werkkracht of als donor van organen .

Het OM baseert de conclusies op afgeluisterde telefoongesprekken van de verdachten. Die zouden eenmaal in Italië gearriveerde immigranten tot in Milaan, Bologna en Turijn hebben gevolgd om ze aan hun financiële verplichtingen te herinneren.

Nauwelijks geraakt

Ook vermoedt het OM dat de mensenmaffia betrokken was bij de oversteek van vluchtelingen op 3 oktober vorig jaar. Toen verdronken 366 mensen nadat hun boot bij Lampedusa omsloeg. De handelswijze van de handelaren is vergelijkbaar met slavernij, zo stellen de onderzoekers.

Het justitieel onderzoek naar de mensenhandelaren begon in juli, na een melding van een vermissing van een immigrant. Toen konden familieleden het contactnummer van de boekhouder vertellen.

Het OM vermoedt dat de organisatie die de oversteek naar Italië organiseert nauwelijks geraakt zal zijn door de arrestaties van vijf leden, en dat ze inmiddels door anderen zijn vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl