NOS NieuwsAangepast

"Breivik wordt in cel nog gevaarlijker"

De vader van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik is bang dat zijn zoon in de gevangenis nog extremistischer wordt. "Misschien zelfs nog gevaarlijker." Hij zei dat op een persconferentie, zijn eerste sinds 22 juli 2011, toen zijn zoon 77 mensen om het leven bracht.

Jens Breivik vertelde zijn verhaal, naar aanleiding van zijn boek Mijn schuld? Het verhaal van een vader, dat in oktober uitkomt. Hij zei dat dat hij een verzoek had gedaan om zijn zoon te bezoeken in de gevangenis in Oslo, waar Anders een gevangenisstraf van 21 jaar uitzit.

Maar zijn zoon stuurde hem daarop een brief, met de eis dat zijn vader eerst zijn politieke ideeën moest delen. "Ik moest bijna een fascist worden, om hem te mogen bezoeken."

"De brief maakte me heel bang. Ik denk dat hij steeds extremistischer wordt."

Schuldgevoel

Jens Breivik voelt zich "enigermate" schuldig aan het bloedbad dat zijn zoon aanrichtte. "Als ik meer contact met hem had gehad, als ik een betere vader was geweest, dan was hij nu misschien een ander persoon geweest", zegt hij. Maar ook zegt hij dat in de jeugd van Anders niets erop wees dat hij zo zou worden.

De gepensioneerde diplomaat die in Zuid-Frankrijk woont, verliet Breiviks moeder toen hun zoon 1 jaar oud was. Breivik zegt dat hij daarna maar weinig contact met de jongen had. Hij zou bij de scheiding tevergeefs hebben geprobeerd de voogdij over zijn zoon te krijgen.

Daarna heeft hij zijn zoon nog maar een paar keer gezien. Toen Anders een tiener was, hebben ze alle contact met elkaar verloren.

Tiran

Ook de moeder van Anders Breivik, die vorig jaar maart overleed, heeft een boek over haar zoon gepubliceerd. Daarin werd de vader beschreven als een tiran. Hun zoon was volgens zijn moeder aardig en zorgzaam, totdat hij 'een obsessieve stoornis' kreeg.

Anders Breivik pleegde een bomaanslag in het centrum van Oslo en richtte met vuurwapens een bloedbad aan op het vakantie-eiland Utøya. Daar was de jongerenbeweging van de regerende sociaaldemocraten bijeen.

Breivik haat de sociaal-democraten, die volgens hem toestaan dat moslims de macht overnemen in Noorwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl