NOS NieuwsAangepast

Rutte: Wilders over de schreef

Premier Rutte heeft in felle bewoordingen afstand genomen van uitlatingen van PVV-leider Wilders. Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer zei hij dat Wilders gisteren over de schreef ging met opmerkingen over "het Marokkanenprobleem".

Rutte moest bij die woorden denken aan zijn Marokkaanse vrienden. Hij vraagt zich af wat er op dat moment door hun hoofd ging. Volgens de premier kan Wilders niet in de schaduw staan van Marokkanen die hij kent.

De premier vindt dat Wilders de samenleving zwakker maakt. Rutte verwees ook naar de eerdere uitspraken van Wilders over "minder, minder Marokkanen". Hij vindt dat dit soort uitlatingen niet bijdraagt aan de oplossing van problemen. De premier benadrukte dat hij in mensen denkt en niet in groepen en dat de rechtsstaat voor iedereen geldt.

Complete Tweede Kamer

Rutte vindt dat iedereen die een positieve bijdrage wil leveren hier een veilig thuis moet hebben. "Wat zou het mooi zijn als we dat met zijn allen zouden kunnen uitdragen, als complete Tweede Kamer."

Rutte zei ook dat de anti-shariaverklaring die Wilders eist van Nederlanders met een paspoort uit een islamitisch land elke grond mist. "Het is een negatieve verklaring die een groep Nederlanders op grond van hun godsdienst onder verdenking plaatst."

Moslim-enclaves

Wilders herhaalde dat Nederland een cultuur van haat en geweld heeft geïmporteerd en dat dat in veel steden heeft geleid tot moslim-enclaves. "Die cultuur maakt Nederland onveiliger." Mensen die naar Opsporing verzocht kijken en dan nog zeggen dat er geen Marokkanenprobleem is, begrijpen er volgens hem niets van. Hij zei nog eens dat de islamitische cultuur niet bij Nederland hoort.

Wilders diende een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. Volgens Wilders laat het kabinet ouderen in de kou staan en breekt het de zorg af, terwijl het wel extra geld vindt voor asielzoekers en ontwikkelingshulp. Wilders noemde dat schaamteloos. De motie maakt geen enkele kans om te worden aangenomen.

Haatpredikers

PvdA-leider Samsom, die de premier gisteren opriep afstand te nemen van Wilders, dankte Rutte voor zijn woorden. Volgens Samsom liet Rutte de uitlatingen van Wilders vaak makkelijk van zich afglijden. "Maar woorden hebben hun betekenis. Als haatpredikers in dit parlement hun teksten gewoon kunnen uitlaten, wil ik een premier die daartegen opstaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl