NOS SportAangepast

Wereldtitel Bouwmeester en Heiner

De zeilers Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner zijn in het Spaanse Santander wereldkampioen geworden.

Voor Bouwmeester was het de tweede keer in haar loopbaan in de Laser Radial-klasse. Bovendien heeft ze zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

De 26-jarige topzeilster ging de medaillerace in met tien punten voorsprong op haar naaste concurrenten. Een vijfde plaats in de slotrace volstond voor goud en Bouwmeester eindigde op de derde plaats. In 2011 veroverde ze ook al de wereldtitel. Op de WK in 2010 en tijdens de Spelen in Londen (2012) moest ze met zilver genoegen nemen.

Heiner

Nicholas Heiner zorgde voor de tweede Nederlandse wereldtitel van de dag, door in de Laser-klasse de afsluitende medalrace te winnen. De Laser-klasse was dit jaar de drukst bezette klasse bij het WK, met 115 boten. De laatste Nederlander die een medaille won was Serge Kats, die in 1994 met brons naa huis ging.

Heiner begon als nummer drie aan de medalrace, de afsluitende wedstrijd waarin tien boten van start gaan en dubbele punten te verdienen zijn. Doordat hij die race won, ging de Nederlander in het eindklassement de Australiër Tom Burton en de Brit Nick Thompson voorbij en dus was de wereldtitel voor hem.

Voor Heiner is deelname in Rio nog geen zekerheid. Rutger van Schaardenburg, die in Spanje als achtste eindigde, is ook nog in de race voor een olympisch ticket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl