NOS NieuwsAangepast

Campagne Schotland gaat nog door

In Schotland wordt nog overal campagne gevoerd om de kiezer over te halen om voor of tegen de onafhankelijkheid te stemmen.

Volgens correspondent Arjen van der Horst is het al de hele dag druk bij de stemlokalen. Er wordt een recordopkomst verwacht. Recente cijfers zijn niet voorhanden.

Jongeren

Ongeveer 4 miljoen Schotten kunnen vandaag beslissen of ze wel of niet bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven. Voor het eerst kunnen ook 16- en 17-jarigen stemmen.

Van der Horst denkt dat dat laatste wel eens belangrijk zou kunnen zijn, want de jongeren zijn in meerderheid voor afscheiding van het Verenigd Koninkrijk.

Europa-verslaggever Arjan Noorlander is in Londen, ruim 500 kilometer van de Schotse grens. In Londen gaat het leven gewoon door, zegt hij. "Niemand lijkt hier te snappen waarom de Schotten weg zouden willen."

Stikte regels

Europa en vooral Spanje kijken volgens Noorlander "met argusogen toe" hoe de Schotten over hun toekomst beslissen. Er zijn meer regio's in Europa, zoals Catalonië in Spanje, waar naar onafhankelijkheid gestreefd wordt.

Journalisten zijn aan strikte regels gebonden in de verslaggeving over het referendum. Pas als de stemlokalen dichtgaan, om 23.00 uur, mogen journalisten meer details brengen.

De krant The Scotsman meldde rond 11.30 wel dat de opkomst een half uur eerder 18,5 procent was.

Vanavond gaat ook meteen het tellen van de stemmen beginnen. De verwachting is dat de uitslag morgenochtend vroeg bekend is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl