NOS NieuwsAangepast

Advocaten: liquidatieproces opnieuw

Het liquidatieproces Passage, dat nu in hoger beroep speelt bij het hof, moet opnieuw nu het OM met verdachte Fred R. een deal heeft gesloten. Dat stelt Nico Meijering, advocaat van hoofdverdachten Dino S. en Ali A.

Hij wil dat het hof het proces in hoger beroep stopt, de vonnissen van de rechtbank vernietigt en de strafzaak terugverwijst naar de rechtbank.

Meijering zegt dat de gevolgen van de verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred R. nog niet te overzien zijn. Er zijn vele verhoren van R. en anderen nodig "om de kroongetuige te ontmaskeren".

Leugens

Voor Meijering staat vast dat R. liegt. Zo zou R. zijn betrokkenheid bij de moord op Heineken-ontvoerder Cor van Hout in 2003 veel kleiner hebben gemaakt. Meijering vindt dat de verdachten er recht op hebben dat een rechtbank zich over de deal met Fred R. buigt. "Zeker als levenslang op het spel staat hebben de verdachten recht op twee rechterlijke instanties."

Volgens Meijering is terugverwijzing naar de rechtbank ook noodzakelijk omdat uit de verstrekte stukken blijkt dat het OM een aantal moordonderzoeken los van het Passageproces wil afhandelen. Dan gaat het over de liquidaties van Nedim Imaç, Cor van Hout en Robert ter Haak en de mislukte aanslagen op George van Dijk, Attila Önder en Leen Bosnië.

Bovendien is er een voorbereidend onderzoek gestart op basis van de verklaringen van R. tegen Willem Holleeder. Die zou onder meer betrokken zijn geweest bij de moord op zijn zwager Cor van Hout en hasjhandelaren Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Terugverwijzen

Ook andere advocaten vinden dat het proces nu moet worden terugverwezen naar de rechtbank.

Advocaat Sander Janssen, van de tot levenslang veroordeelde Jesse R., vindt daarentegen dat het proces in hoger beroep door moet gaan maar ook dat de verklaringen van R. niet gebruikt mogen worden.

Het OM wil niet dat het proces opnieuw gedaan wordt. Dat is volgens de aanklagers niet nodig. De rechters in hoger beroep zijn volgens het OM goed in staat om de verklaringen van R. te wegen.

Het hof beslist niet voor 30 september over de gevolgen van de verklaringen van de nieuwe kroongetuige voor het proces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl