NOS SportAangepast

Rosberg: Formule 1 wordt puurder

Door de nieuwe, strenge regels over het radioverkeer in de Formule 1 krijgt de intense titelstrijd tussen Mercedes-teamgenoten Lewis Hamilton en Nico Rosberg een nieuwe dimensie. Alle coureurs in de Formule 1 krijgen vanaf komend weekend geen technische adviezen meer over de rijprestaties via de radio of het pitbord.

In de afgelopen races maakten Hamilton en Rosberg veel gebruik van adviezen via de boordradio. Zo vroeg Rosberg met welke rijstijl hij zijn rondetijden kon verbeteren tijdens de GP op Monza. Maar de leider in het kampioenschap heeft geen problemen met de nieuwe regels. "Het is een goede zaak, het racen wordt puurder", zegt Rosberg.

Boordradio

De internationale autosportfederatie FIA maakte dinsdag een lijst bekend van technische mededelingen die wel en niet zijn toegestaan via de boordradio. Daarmee wil de FIA duidelijk maken dat de Formule 1 een sport is waar coureurs in hun eentje rijden en zonder hulp de auto besturen.

Gegevens die nog wel gedeeld mogen worden zijn bijvoorbeeld de ronde- en sectortijden, hoe groot het gat is met een andere coureur en of er bepaalde vlaggen gezwaaid worden op het parcours, maar boodschappen over de afstelling van de remmen en versnellingen, benzineverbruik of sectortijden van een concurrent zijn vanaf nu taboe.

Hele klus

De regels zorgen voor onduidelijk denkt teammanager Toto Wolff van Mercedes. "Het is een complexe en controversiële beslissing", zegt Wolff. "Het zal nog een hele klus worden om helder te krijgen hoe het in de praktijk werkt."

Mercedes heeft de afgelopen weken al de nodige heibel gehad met Rosberg en Hamilton. Met respectievelijk 238 en 216 punten zijn de twee coureurs uitgelopen op de concurrentie. Daardoor gaan zij vrijwel zeker uitvechten wie de nieuwe wereldkampioen wordt.

Dieptepunt in de vijandigheden was de botsing tijdens de Grote Prijs van België, waarbij Rosberg zijn Britse teamgenoot aanreed en later toegaf dat hij een grote inschattingsfout had gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl