NOS NieuwsAangepast

"Zoetstof leidt eerder tot diabetes"

Kunstmatige zoetstoffen geven mensen die daar aanleg voor hebben een grotere kans op diabetes type 2. Dat zeggen Israëlische onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Kunstmatige zoetstoffen worden vaak gebruik als vervanging van suiker, bijvoorbeeld in lightfrisdranken.

Onderzoekers in Israël gaven muizen de zoetstoffen sacharine, sucralose en aspartaam. Na elf weken hadden vooral de muizen die sacharine kregen hogere bloedsuikerspiegels, een voorbode van diabetes type 2. Dat kwam doordat sacharine de samenstelling van de darmbacteriën veranderde.

Ook zeven mensen kregen een week lang de maximaal toegestane hoeveelheid sacharine. Dit is ongeveer de hoeveelheid die in 40 blikjes cola light zit. Aan het eind van de week hadden 4 van hen een hogere bloedsuikerspiegel. De veranderingen in hun darmbacteriën zijn vergelijkbaar met die bij de muizen.

"Water drinken is het beste"

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, waarschuwt dat het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt. Toch noemt hij de resultaten verontrustend. "Het gaat nog om onderzoek bij muizen en een hele kleine groep mensen, maar het is wel voor het eerst dat dit effect is aangetoond", zegt Seidell. "Nu is vaak het advies aan mensen met aanleg voor diabetes type 2 om juist lightproducten te gebruiken."

Er zal volgens Seidell nog veel aanvullend onderzoek moeten worden gedaan naar de effecten van zoetstoffen op de bloedsuikerspiegel van mensen, de hoeveelheden waarbij ze invloed hebben en de rol die darmbacteriën spelen. Maar zijn advies is wel om lightproducten nu al met mate te gebruiken. "Drink vooral water als je dorst hebt. En als je zin hebt in iets anders is dan kan een blikje lightfrisdrank geen kwaad, maar drink het wel met mate."

Voedingscentrum

Volgens het Voedingscentrum is het artikel in Nature veel te voorbarig. "Dat er een effect is op muizen betekent niet dat er ook een effect zal zijn op mensen", zegt Patricia Schutte. "En er is al veel onderzoek gedaan waaruit juist blijkt dat zoetstoffen geen effect hebben op de bloedsuikerspiegel."

Haar advies is dan ook om lightproducten te blijven gebruiken. "Het slechte effect van suiker op de gezondheid is door en door bewezen, dus daarom zijn lightproducten vrijwel altijd een betere keuze dan producten met suiker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl