NOS NieuwsAangepast

Fout op fout bij fataal duikongeluk

Rond de fatale duikactie in Koedijk begin augustus zijn "enorm veel fouten gemaakt". Dat schrijft de Inspectie SZW in een onderzoeksrapport over het incident.

Bij een reddingsactie van een automobilist die het kanaal in Koedijk was ingereden kwam een brandweerduiker om het leven. Uit een eerste onderzoek naar het incident bleek dat het duikteam niet volgens de procedures heeft gewerkt. Twee duikteams uit de regio Noord-Holland Noord werden in afwachting van nader onderzoek op non-actief gesteld.

Duikflessen

Uit de rapportage blijkt dat er zowel menselijke als organisatorische fouten zijn gemaakt. Zo waren de duikteams onvoldoende op de hoogte van de risico's, was er onvoldoende kennis van de procedures en was er niet genoeg geoefend.

Ook bleken de duikflessen voorafgaand aan de reddingsactie niet volledig gevuld te zijn, zoals voorgeschreven is. Daarvoor krijgt de veiligheidsregio Noord-Holland Noord een boete opgelegd.

De veiligheidsregio krijgt drie maanden de tijd om de procedures aan te scherpen. Tot die tijd blijven de duikteams in de regio buiten dienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl