NOS NieuwsAangepast

BBC-team aangevallen in Rusland

Een cameraploeg van de BBC is door drie onbekenden aangevallen in de Russische stad Astrachan. Toen ze aangifte deden werden ze vier uur lang vastgehouden door de politie. Bij terugkeer in hun auto bleek er met de opnamen te zijn gerotzooid. Veel materiaal was gewist.

Het team was in de zuidelijke stad Astrachan om de dood van een aantal Russische militairen te onderzoeken. Die zouden zijn omgekomen in Oekraïne of net over de grens in Rusland.

Geen antwoord

Dat zou een bewijs zijn dat Rusland zich heeft gemengd in de strijd tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten. Oekraïne en de NAVO zeggen dat al langer, maar Rusland ontkent die beschuldigingen.

De BBC-ploeg sprak met de zus van een omgekomen beroepsmilitair. Zij heeft geen antwoord gekregen op de vraag hoe haar broer precies is omgekomen. Zo zijn er nog meer gezinnen die geen contact kunnen krijgen met hun familieleden in het leger, of hun lichaam ontvangen, maar geen antwoord krijgen over de omstandigheden van hun dood.

Graf

Ook Russische journalisten die de beschuldigingen onderzoeken zijn geïntimideerd en bedreigd. Bij het bezoeken van een graf van een van de omgekomen militairen in Pskov werden verslaggevers bekogeld met stenen.

De BBC heeft een officiële klacht ingediend. Volgens de Britse omroep ging het duidelijk om een gecoördineerde actie om de journalisten te verhinderen hun werk te doen. Het interview met de zus van de omgekomen militair was voor de aanval al verstuurd naar Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl