NOS NieuwsAangepast

Goedkoop ECB-geld voor banken

Europese banken hebben voor 82,6 miljard euro aan goedkoop geld opgenomen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Het geld is bedoeld om door te lenen aan het bedrijfsleven en huishoudens, om zo de economie te stimuleren.

Het is de eerste van in totaal acht rondes aan goedkoop geld, zogeheten TLTRO's. In december kan er opnieuw geld worden opgenomen. Er is echter veel minder gevraagd dan waar eerder op gerekend was. Analisten gingen uit van een vraag van circa 150 miljard euro.

"De kans is groot dat banken twijfelden òf ze het wel moesten doen, daarom de eerste ronde aan zich voorbij hebben laten gaan en bij een volgende ronde alsnog aankloppen", zegt NOS-economieredacteur André Meinema.

Geldkraan

Drie jaar geleden werd ook al twee keer de geldkraan opengedraaid. Banken leenden voor in totaal meer dan 1000 miljard euro, waarvan het merendeel inmiddels is terugbetaald.

Van al dat goedkope geld vloeide echter nauwelijks een euro de economie in. Het diende vooral om de liquiditeit van banken te verbeteren. Meinema: "Banken waren toen aanvankelijk ook heel aarzelend om geld te lenen en keken vooral naar elkaar. Dat had te maken met hun zwakke financiële positie. Wie aanklopte voor geld gaf namelijk impliciet te kennen dat de bank het geld zelf hard nodig had."

Nederlandse banken

Bij deze nieuwe ronde is daarom de expliciete voorwaarde gesteld dat het geld wordt gebruikt voor meer en goedkopere kredieten voor bedrijven en huishoudens.

Van de Nederlandse banken hebben alleen ABN Amro en ING Bank ingetekend op de ECB-leningen. De Rabobank, SNS Bank en NICB hebben geen geld opgenomen.

ABN Amro wil maximaal 4,1 miljard euro opnemen, ING maximaal 5,7 miljard euro. De beide banken willen niet zeggen hoeveel ze in deze eerste tranche gevraagd hebben. De omvang hangt onder meer af van hoeveel geld ze denken in de markt te kunnen wegzetten als kredieten.

De 82 miljard euro is in totaal aan 255 banken geleend, tegen een rente van 0,15 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl