NOS NieuwsAangepast

Rutte: binnen jaar belastingplannen

Premier Rutte wil nog deze kabinetsperiode een begin maken met het hervormen van de belastingen. Bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer zei hij dat hij voor volgend jaar zomer met concrete plannen komt. Dat gebeurt volgens hem "in de aanloop naar de begroting van 2016". Hij wil dan aanpassingen voorstellen in de fiscale behandeling van de auto en hij wil dat er een verschuiving komt van directe naar indirecte belastingen.

Maar een hervormingsplan voor 1 februari volgend jaar, zoals een deel van de oppositie had gevraagd, is volgens hem te snel.

Rutte spreekt tegen dat het kabinet het belastingstelsel niet voortvarend genoeg aanpakt. Hij zei dat er wel degelijk al allerlei keuzen zijn gemaakt, dat daar nu "draagvlak voor wordt gezocht" en dat hij het gevoel van urgentie deelt. "Hoe sneller, hoe beter." Hij wil er ook met andere partijen over praten.

Sneller

Hij zei ook dat de laatste grote belastinghervorming vier jaar heeft geduurd en dat het kabinet het nu sneller wil doen. Maar hij benadrukte dat het een grote hervorming is en dat je ook moet denken aan de inkomenseffecten. "We kunnen lastenverlichting daarvoor als smeerolie gebruiken."

Rutte noemde de belangrijkste doelen van de aanpassing dat er meer banen komen en dat de uitvoering eenvoudiger wordt. Op vragen uit de Kamer over de precieze invulling, zei hij dat allerlei dingen nog moeten worden uitgewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl