NOS VoetbalAangepast

Geen Memphis, toch zelfverzekerd

Zonder Memphis maakt PSV zich op voor het Europa Leagueduel donderdagavond met het Portugese Estoril. Ook de komende duels in competitie- en Europees verband moeten de Eindhovenaren het zonder de geblesseerde uitblinker stellen.

PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum beseft dat de club een zware periode tegemoet gaat, maar heeft er vertrouwen in dat de ploeg inmiddels ervaren genoeg is om zich zonder de sterspeler staande te houden. "Wij zijn als PSV niet onthoofd", zegt Wijnaldum.

"Niet anders gaan voetballen"

"Hij is heel belangrijk voor ons, omdat hij scoort en een wedstrijd kan openbreken. Er komt nu veel op mijn schouders terecht", bevestigt Wijnaldum, die samen met Memphis kan terugkijken op een sterk WK. "Onthoofd is te sterk, maar als één van de twee internationals ontbreekt, ga je dat wel merken."

"Met Memphis scoren wij altijd. Nee, het is niet zo dat onze nederlaag bij PEC Zwolle te wijten was aan zijn uitvallen. Dan zou het wel heel treurig gesteld zijn met ons", vervolgt Wijnaldum. "Wij moeten nu ook niet anders gaan voetballen. Een kleine wijziging lijkt mij voldoende. Niet de boel tactisch omgooien. Wij zijn bij PSV een weg ingeslagen en dan moet je niet meteen van het pad afgaan bij de eerste tegenslag."

PSV moet overwinteren

Volgens Phillip Cocu is het gemis van Memphis niet alleen merkbaar op het veld. "Hij is een volwassen speler in onze selectie die ook in de kleedkamer belangrijk is. Zo'n man mis je altijd. Ik begrijp ook dat iedereen over hem praat. Hij is één van onze beste spelers."

De afwezigheid van Memphis ten spijt, wenst Cocu geen concessies te doen aan de ambities van PSV in de Europa League. Aan de vooravond van de openingswedstrijd tegen Estoril benadrukte de coach nog maar eens dat hij verwacht dat alle thuisduels gewonnen zullen worden en dat PSV de volgende ronde van de Europa League bereikt.

Volgens Cocu zal het duel met de Portugese opponent, momenteel de nummer twaalf van de nationale competitie, geen gemakkelijke klus worden. "Zij hebben veel dynamiek en zijn fysiek behoorlijk sterk. We moeten daarom heel geconcentreerd zijn. Maar dat wij favoriet zijn is duidelijk. Maar dat is PSV thuis bijna altijd.''

Waarom liggen Portugezen ons niet?

Waarom Nederlandse ploegen - of het nu een club is of het Nederlands elftal - zelden winnen van een Portugese opponent kan Cocu niet verklaren. "Het is echt een raadsel voor mij", aldus Cocu. "Wij liggen elkaar kennelijk niet."

Een pijnlijke persoonlijke herinnering van Cocu is de wedstrijd in de achtste finales van het WK 2006 in Duitsland. "Ik heb ook weleens een wedstrijd meegemaakt op een WK. Wij verloren toen niet alleen van Portugal, maar wij eindigden beide met negen man."

"Wedstrijden tegen Portugezen eindigden niet vaak in elf tegen elf", concludeert de coach. "Laat Estoril dan maar met tien man komen te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl