NOS NieuwsAangepast

SP: lasten omlaag, betere zorg

De SP trekt in haar tegenbegroting extra geld uit voor zorg, sociale zekerheid en onderwijs. De bezuinigingen in de thuiszorg worden teruggedraaid, net als die op de dagbesteding voor ouderen.

SP-leider Roemer kwam gisteren op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen onder vuur te liggen omdat hij veel kritiek zou hebben, maar niet zou aangeven hoe hij zijn eigen plannen wil betalen. Roemer kondigde daarop aan dat hij met uitgewerkte voorstellen zou komen.

Sociale werkplaatsen

In de tegenbegroting staat dat er een noodfonds komt voor de sociale werkplaatsen en dat onder meer wordt geïnvesteerd in kleinere klassen. De SP wil de koopkracht verbeteren door de algemene heffingskorting te verhogen met 175 euro. Volgens Roemer is er een impuls voor de koopkracht van in totaal 6 miljard euro.

De SP wil de plannen betalen door onder meer de winstbelasting voor de allergrootste bedrijven te verhogen. En er komt een vermogenswinstbelasting. Ook wordt er bezuinigd op de bureaucratie in de zorg en het onderwijs.

Volgens Roemer leiden de plannen tot een netto verlaging van 3,3 miljard euro op de uitgaven en komt het begrotingstekort op 2,5 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl