NOS NieuwsAangepast

Consument heeft minder vertrouwen

De stemming onder consumenten is weer wat verslechterd. Het vertrouwen daalde in september met één punt en komt uit op min 7, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een min betekent dat er meer pessimisten dan optimisten zijn.

De laatste twee maanden liep het vertrouwen in het economisch klimaat terug. Dit hangt volgens het CBS waarschijnlijk samen met de gespannen internationale situatie. Oekraïne, MH17, de handelsoorlog met Rusland, IS en het Midden-Oosten, en het ebola-virus doen het gemoed van consumenten geen goed.

Koopbereidheid

De koopbereidheid in september veranderde nauwelijks. Consumenten zijn iets somberder over de eigen financiële situatie en vinden het ook geen gunstige tijd voor grotere aankopen zoals een wasmachine, televisie, of meubels.

De verbeterde arbeidsmarkt en dalende werkloosheid hebben wel een positieve invloed. Het hebben van een baan en dus een inkomen is belangrijk voor het vertrouwen en de koopbereidheid, en dus de bestedingen van huishoudens.

Gemiddelde

Met min 7 ligt het vertrouwen van consumenten nog net boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8).

Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (plus 27). Het dieptepunt lag in februari vorig jaar 2013 met min 44.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl