NOS NieuwsAangepast

'Blitzmarathon' op Duitse wegen

door correspondent Tim de Wit

De Duitse politie houdt vandaag een zogenoemde 'Blitzmarathon'. 24 uur lang wordt in het hele land massaal op snelheidsovertredingen gecontroleerd.

Op ruim zevenduizend plekken in heel Duitsland is het oppassen voor miljoenen automobilisten. Met lasers en flitsapparaten gaan liefst 13.000 politieagenten hardrijders te lijf.

Duitsers konden zelf bij de politie aangeven op welke plekken er gecontroleerd moet worden. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de politie bijvoorbeeld vooral naar kinderen geluisterd. Timo, 3 jaar, wist de politie ervan te overtuigen dat er langs zijn peuterspeelzaal in Herne flitsers moesten komen, via een door zijn vader geschreven e-mail.

Verkeersdoden

Aanleiding voor de grootschalige snelheidscontrole is dat het aantal verkeersdoden in Duitsland vorig jaar voor het eerst in tientallen jaren weer is toegenomen. Die trend zet dit jaar door. In de eerste helft van 2014 kwamen 1576 mensen in het verkeer om het leven; bijna 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Toen vorig jaar duidelijk werd dat het aantal verkeersdoden voor het eerst weer was gestegen, hield de politie ook al zo'n 24-uursactie met op duizenden punten extra flitscontroles. Toen liepen 83.000 automobilisten tegen de lamp. Winnaar was iemand die in de buurt van Schwelm (Noordrijn-Westfalen) met 250 kilometer per uur voorbijraasde op een stuk waar 120 is toegestaan.

Of zo'n massale controle werkt, is volgens sommige experts de vraag. De Blitzmarathon is ruim van tevoren aangekondigd, ook is bekend waar de politie op snelheid controleert. Procentueel gezien leverde de vorige grootschalige actie minder overtredingen op dan een onaangekondigde snelheidscontrole. Critici spreken daarom van een ongegeneerde manier om de kassen van de deelstaten te vullen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl