NOS SportAangepast

Gaat Murray als Schot naar Rio?

Als de 'ja'-stemmers vandaag in Schotland hun zin krijgen, zal de organisatie van Wimbledon opgelucht ademhalen dat Andy Murray vorig jaar als Brit het tennistoernooi heeft gewonnen. Daarmee maakte de Schotse tennisser een einde aan de 'banvloek' van Fred Perry, die in 1936 de laatste Britse winnaar in eigen huis was.

Als de voorstanders van een onafhankelijk Schotland gelijk krijgen, dan staat Murray per 2016 - mocht hij Wimbledon weer winnen - niet met de Britse, maar met de Schotse vlag op het centrecourt.

Donderdag gaan de Schotten naar de stembus om 'ja' of 'nee' te zeggen tegen een mogelijke onafhankelijkheid van hun land. Op alle gebieden worden de voors en tegens tegen elkaar afgewogen. Ook op het gebied van sport.

Tweet Murray

Voor de atleten een lastige kwestie. Murray is er de afgelopen weken te pas en te onpas naar gevraagd. Is hij voor of tegen een onafhankelijk Schotland? Donderdagnacht twitterde hij: "Grote dag voor Schotland! Negativiteit rond de 'nee-campagne' de afgelopen dagen heeft mijn kijk op de zaak helemaal veranderd."

Dat lijkt erop dat Murray 'ja' zegt tegen de onafhankelijkheid van Schotland. Eerder liet hij helemaal niets doorschemeren. "Ik heb er wel een mening over, maar die hou ik voor mezelf. Ik hou me niet met politiek bezig."

"Ik heb al eens eerder een fout gemaakt in een discussie over Schotland en Engeland. Dat heeft me acht jaar lang hoofdpijn opgeleverd en een boel gedoe. Ik hou me er nu liever buiten", aldus de grandslamkampioen.

Murray is samen met de in Edinburgh geboren wielrenner Chris Hoy een van de grote gezichten van de sport in Schotland. Hij won namens Groot-Brittannië twee grandslamtoernooien en twee olympische medailles tijdens de Spelen van Londen. Van de 65 medailles die de Britse ploeg toen won, kwamen er dertien van Schotse bodem.

Team GB

Maar hoe moet het verder met de Schotse sport, zonder de faciliteiten die 'Team GB' biedt? In totaal maken er 136 Schotse sporters onderdeel uit van het World Class Performance Program in het Verenigd Koninkrijk, het samenwerkingsverband van de Britse sport dat zo veel succes opleverde in Londen. Dankzij dat programma kunnen atleten, zwemmers, judoka's en handboogschutters hun sport fulltime beoefenen.

Het is nog maar de vraag of een onafhankelijk Schotland zijn sporters dezelfde faciliteiten kan bieden als het Verenigd Koninkrijk. 800-meterloopster Linsey Sharp verwoordt het zo: "Als Schotland in staat is om ons hetzelfde te bieden als 'Team GB', waarom hebben ze dat dan nooit eerder gedaan?"

Overgangsperiode

Mocht Schotland echt onafhankelijk worden, dan komt er waarschijnlijk een overgangsperiode van achttien maanden, voorafgaand aan Independence Day op 24 maart 2016. Om als sportland erkend te worden, moet het land voldoen aan twee eisen: het lidmaatschap van de Verenigde Naties en er moeten ten minste vijf nationale sportorganisaties erkend zijn door de internationale bonden.

Als dat geregeld is, kunnen Schotten in 2016 gewoon meedoen aan de Spelen van Rio de Janeiro. Volgens het IOC kan het eventueel ook onder de onafhankelijke olympische vlag. Voorzitter Thomas Bach leeft mee met de Schotse sporters: "We accepteren de democratie. En wij kijken altijd naar het belang van de sporter."

Fred Perry

In Murrays geval zal een mogelijke onafhankelijkheid van Schotland geen al te grote gevolgen hebben. Zijn als Brit verworven olympische titel kan hij dus waarschijnlijk in Rio de Janeiro wel verdedigen. Uitkomen in de Davis Cup kan - als het administratief geregeld is - ook voor Schotland.

Voor de Engelsen zijn de druiven zuurder. Hun Davis Cupteam moet in een keer verder zonder kopman. En dat Fred Perry vanaf 2016 op Wimbledon weer een hoofdrol speelt, lijkt evident.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl