NOS NieuwsAangepast

Fred R. besprak moorden uitgebreid

Fred R. heeft uitgebreide verklaringen afgelegd tegen Willem Holleeder en Dino S. Dat blijkt uit de honderden pagina's aan bekentenissen van de kroongetuige die in handen zijn van De Telegraaf.

Vandaag gaat in het Justitieel Complex Schiphol het Passage-proces verder over moorden in de Amsterdamse onderwereld.

In gesprekken met rechercheurs beschrijft R. hoe hij als 'moordmakelaar' opklom in het criminele circuit. R. werd in 2013 veroordeeld tot dertig jaar cel voor betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl en Kees Houtman.

"Gezamenlijk opdracht"

Nu biecht hij op ook bij andere liquidaties betrokken te zijn geweest. Hij zegt dat Dino S. rechtstreeks opdracht tot de moorden gaf. Via een kompaan hoorde hij dat Holleeder er ook bij betrokken was, zoals bij de moord op Houtman en Heinekenontvoerder Cor van Hout.

"Alle informatie over Van Hout kwam bij S. vandaan", citeert de krant R. "S. en Holleeder gingen toen al samen en het is een gezamenlijke opdracht geweest."

Ook over een andere hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces, Ali A., legt hij belastende verklaringen af.

Motief onbekend

R. moet het antwoord schuldig blijven over het motief voor de moord. "Het wordt een beetje overschat om te denken dat iedereen maar gaat zeggen waarom iemand geliquideerd moet worden", zegt hij tijdens de verhoren, die twee weken duurden.

Het Openbaar Ministerie is inmiddels een nieuw onderzoek begonnen naar Holleeder. Mede dankzij de verklaringen van R. zou hij nu worden verdacht van drie moorden.

In ruil voor de verklaringen van R. heeft het OM gevraagd om strafvermindering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl