NOS SportAangepast

Bouwmeester koerst af op WK-titel

Marit Bouwmeester is nog één race verwijderd van haar tweede wereldtitel in de Laser Radial-klasse. Een misser op de voorlaatste dag, die in het teken stond van de grillige weersomstandigheden, werd haar niet fataal.

De 26-jarige Friezin presteerde teleurstellend met een twaalfde plaats in door de Belgische Evi van Acker gewonnen zevende race. In moeilijke omstandigheden - sterke rukwinden teisterden de Golf van Biskaje - maakte Bouwmeester in de beginfase een fout die ze niet meer wist te herstellen.

's Middags viel de wind volledig weg voor de kust van Santander. Daardoor werden de achtste en negende race geschrapt en mag Bouwmeester de twaalfde plaats als haar slechtste resultaat wegstrepen.

Vijfde plek volstaat

Met alleen de medal race van vrijdag nog voor de boeg gaat Bouwmeester comfortabel aan de leiding. Haar naaste belagers, de Tsjechische Veronika Kozelska Fenclova en de Zweedse Josefin Olsson, moeten beiden tien punten inlopen.

Daardoor heeft Bouwmeester genoeg aan de vijfde plaats in de medal race, waar dubbele punten te verdienen zijn, om haar tweede wereldtitel na 2011 te mogen vieren.

Medaille lonkt voor Heiner

In de Laser-klasse bij de mannen mag Nicholas Heiner met een derde plek in het klassement nog volop dromen van een medaille. Trainingsmaatje Rutger van Schaardenburg zag zijn kansen op een medaille en plaatsing voor de Olympische Spelen in rook opgaan.

Heiner handhaafde zich ondanks een tiende plaats als derde in het klassement. "Het was heel uitdagend, omdat er zoveel wind stond", liet de 25-jarige zeiler uit Enkhuizen weten. "In de WK-finale moet ik donderdag hetzelfde doen als de hele week. Hard varen en dan zien we wel wat het resultaat wordt."

'Rio' nog ver weg voor Van Schaardenburg

Voor Van Schaardenburg lijken de wereldkampioenschappen uit te lopen op een domper. Een podiumplaats in Santander had hem, nadat hij al tweede was geworden bij de olympische testregatta in Rio de Janeiro, nu al aan een ticket voor de Olympische Spelen kunnen helpen.

Vandaag werd hij slechts zeventiende. Daardoor zakte Van Schaardenburg naar de achtste plaats en maakt hij geen kans meer op een WK-medaille.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl