NOS WielrennenAangepast

Spaanse wielervete alweer vergeten

Het leek twaalf maanden geleden nog onwaarschijnlijk, maar Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez staan zondag 28 september opnieuw naast elkaar aan de start van een wereldkampioenschap. Dit keer voor thuispubliek, in het Spaanse Ponferrada. En opnieuw met Valverde als kopman.

September 2013, Florence. Rodríguez was in tranen. Hij moest genoegen nemen met zilver, terwijl hij goud voor het grijpen had. Even daarvoor werd hij in de laatste meters achterhaald door de Portugees Rui Costa, die was weggereden bij Vincenzo Nibali en Valverde, de man die Rodríguez' ontsnapping juist had moeten 'beschermen'.

Valverde waste zijn handen in onschuld. Het was niet bewust, bezwoer hij. Hij had niet bewust Costa, toevallig een ploegmaat van hem bij Movistar, achter hem aan laten rijden. Hij kon gewoon niet mee met hem in de finale van de slopende race.

Rodríguez kon zijn landgenoot (en voormalig ploeggenoot bij Caisse d'Épargne) maar moeilijk geloven. Zeker omdat bleek dat Valverde nog wat energie over had, waarmee hij Vincenzo Nibali klopte in de sprint om de derde plaats. Met die podiumplaats haalde Valverde de geschiedenisboeken; hij werd de eerste renner die vijf keer het WK-podium beklom.

Geen wrevel meer

Van enige wrevel tussen de Spanjaarden is geen sprake, zo weet bondscoach Javier Minguez zeker. "Ik geloof er in elk geval niets van. We zullen het tijdens de wedstrijd zien. We zullen goed moeten samenwerken", zei de keuzeheer tegen Cyclingnews.

In de wedstrijden die sinds het WK van Florence werden verreden, kozen de twee kemphanen echter vaak elkaars wiel. En onlangs in de Vuelta gaven de twee elkaar bergop geen centimeter ruimte. Uiteindelijk bleken de klimmersbenen van Valverde net iets sterker. Hij werd derde, Rodríguez vierde.

Geen Samuel Sánchez en Contador

Minguez geeft aan niet meer teleurgesteld te zijn over de gang van zaken op het WK van 2013. "Wie zou er niet tekenen voor de twee medailles die we vorig jaar haalden?", vroeg hij zich af.

Opvallende afwezige in zijn selectie is Samuel Sánchez, de nummer zes in de Vuelta. "Hij heeft een uitstekende Vuelta gereden. Het is pijnlijk, maar ik moet moeilijke beslissingen nemen en dit is mijn keuze." De winnaar van de Vuelta, Alberto Contador, is ook niet van de partij. Hij bedankte vorige week zelf voor de eer.

Naast Valverde (Movistar) en Rodríguez (Katjoesja) staat Spanje op zondag 28 september aan de start met Daniel Moreno (Katjoesja), Daniel Navarro (Cofidis), Luis León Sánchez (Caja Rural) en de Movistar-knechten Jon Izagirre, Jesús Herrada, Jonathan Castroviejo en Imanol Erviti. De laatste twee renners rijden ook de individuele tijdrit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl